Konický celek se trvale řadí k těm, které myslí vysoko. V I.A třídě Olomouckého KFS patří ke stabilním a zároveň nejkvalitnějším týmům, navíc s velmi solidním zázemím. Potvrzuje se to i letos. V prozatím přerušené sezóně je Konice na druhém místě za suverénní Olešnicí, na kterou ztrácí dva body. Týmu se neskutečně daří, držel dokonce pětizápasovou šňůru bitev, v nichž neobdržel ani gól. Čím to?

Kvalitní defenziva

Jestli se Konice něčím aktuálně může chlubit, je to velmi nízký počet inkasovaných branek. Tým v průměru dostává jen 0,5 branky na zápas, což je skvělé číslo. Pětkrát za sebou koničtí brankáři vychytali čisté konto, taky v posledním zápase před přerušením soutěže se jim to povedlo. S tím ale souvisí i dobrá práce defenzivy, která na své brankáře nepropouští příliš mnoho střel. Obrana Konice přitom musela během sezóny být několikrát přeházená kvůli pracovním povinnostem či zdravotním potížím. Ukázalo se však, že i nucené změny se daří týmu provést tak, aby hra neutrpěla.

Povedená výměna brankářů

Před sezónou proběhla škatulata v konické brance. A velmi důležitá. Brankář Vévoda se totiž rozhodl skončit, čímž Sokol přišea o svou jedničku. Zůstal Michal Zapletal, k němuž se záhy přidal Patrik Huňka, který přišel z Kralic na Hané. Tento krok se ukázal jako trefou do černého, nový gólman se okamžitě vypracoval na oporu Konice, branky prakticky nepouští, trenér ho často chválí, že v rozhodujících pasážích zápasů dokáže tým vzorně podržet. Faktor Huňka je zkrátka nutno označit za jeden z rozhodujících.

Rozvrstvení branek

Některé týmy sází pouze na jednoho dva střelce. V případě Protivanova je to třeba zejména Marek Grmela, Kostelec na Hané zase střelecky výrazně táhne David Preisler. Konice to má trochu jinak. Sice i ona má hráče, od kterých se očekává častěji než od jiných, že budou mít prsty (kopačku) v gólech. Nicméně stále platí, že za Konici se trefuje více hráčů. Roman Kamený, David Holub, Jaromír Krása, nově taky Martin Neoral. To jsou jen někteří hráči přispívající střelecky. Bránit jednoho snajpra? Dá se zvládnout. Ale čelit více střelecky aktivním borcům už je mnohem těžší.

Stabilní trenérský post

Aby tým začal šlapat, k tomu je potřeba mnohem víc než jen kvalitní tým, jeho psychické rozpoložení nebo úroveň tréninků. Ale samozřejmě taky vedení týmu a jeho stabilita. Tu už více než čtyři roky ztělesňuje Petr Ullmann. Zkušený trenér, zároveň stále ještě aktivní hráč Jesence-Dzbelu je známý jako taktik a hlavně jako velký motivátor. Své hráče dokáže nabudit, vyhecovat je a vnést na hřiště energii. Navíc se nebojí sestavou v průběhu zápasu zahýbat, což se mu už mnohokrát osvědčilo, třeba v podobě branek od střídajícího žolíka Davida Holuba.

TJ SOKOL KONICE

srovnání první části sezón       PODZIM 2020          PODZIM 2019

ZÁPASY                                10                                14

UMÍSTĚNÍ                            2.                                 4.

BODY                                     28                                29

BILANCE                              14-10-1-0-4                10-9-0-1-1

VSTŘELENÉ BRANKY                 33                               29

INKASOVANÉ BRANKY              4                                 19

NEJLEPŠÍ STŘELEC         Roman Kamený (10)  Jaromír Krása (9)

NEJLEPŠÍ BRANKÁŘ       Patrik Huňka              Jaroslav Vévoda