Zimní spánek nastal v současné době i v amatérských fotbalových klubech. Před startem nepříliš oblíbené zimní přípravy se toho příliš neděje ani uvnitř klubů. Pokukování po posilách je spíše na bázi oťukávání a oficiální příchody nikdo nehlásí. Dá se očekávat, že nějaký čas tomu ještě jinak nebude...

Proč? Většina trenérů bude chtít před oficiální žádostí o přestup své případné nové akvizice vidět v rámci přípravy. Navíc hráčský trh na tom není nejlépe a každý z klubů je rád za současné stavy, což situaci také neulehčuje. V rámci zimní přestávky je navíc zvykem, že nedochází k tolika změnám v kádrech jako během léta, kdy startuje nová sezóna. Mužstva se v této době snaží spíše jen doplnit na postech, kde cítí, že je tlačí bota, případně nahradit dlouhodobě zraněné hráče. „Nejde pouze o kvalitu, ale také kvantitu, protože tady v této době nevíte, kdy přijde něco a hráčů budete mít nedostatek,“ uvedl lodivod Určic Petr Gottwlad, který na lavičku přišel až během podzimní části a nějakou posilu by uvítal.

Výraznější obměna by měla přijít v Kralicích, zatím se však o možných posilách pouze spekuluje a oficiálně potvrzeno není nic. Kde se naopak připravují spíše na odchody, tak to je v Pivíně. „Počítáme s tím, že u dvou hráčů by mohla přijít nabídka do vyšší soutěže. A v tom jim samozřejmě bránit nebudeme. Bodů jsme nahráli relativně dost, takže bychom to řešil spíše z vlastních zásob a dali prostor našim dorostencům,“ nechal se slyšet kouč Pivína Pavel Valtr.

Obecně největší změny se dají očekávat u týmů, které bojují o postup do vyšší soutěže, případně o udržení napříč soutěžemi. Většina týmů se ale shoduje, že úplně není kde brát. V kuloárech se ani nějaké spekulace zakládající se na více zdrojích nepotvrzují, takže to vypadá, že jasněji bude až se startem zimní příprav mužstev v polovině ledna.