Daň za úspěšnost, to už je ve fotbale pojem. Celky, které se umisťují v polovině sezóny vysoko, se tak trochu musí třást o to, aby si udržely své hráče. Konkurence se totiž začíná slétávat. Platilo to i u Prostějova, poměrně záhy se objevily spekulace o odchodech řady hráčů. Zatím se ale potvrdily pouze u dvou borců, a sice Filipa Muchy a jeho jmenovce Žáka. Zdá se přitom, že s odchody to v dalších případech nebude tak horké…

Z těch zpráv šly obavy. Přinejmenším pro fotbalové eskáčko. Zdálo se, že se po další dobře zvládnuté půlsezóně protrhnou stavidla v podobě přestupového trhu a začne velký exodus hráčů. Nakonec se ale nic takového neděje. Ukazuje se dokonce, že tým mohou opustit jen čtyři hráči. Kromě Martina Vlachovského, který putoval zpět do Karviné, se jedná o tři již dříve propíraná jména. „Žák a Mucha určitě odchází. Je zde i nabídka na Omaleho, ale ta je zatím nekonkrétní a nejistá,“ uvedl sportovní ředitel 1.SK Prostějov Ladislav Dudík. Naopak příchody začínají být pomalu na programu dne. Ostatně už tento týden začíná zimní příprava Prostějova. Vyskočila tak již první jména. „Domluvili jsme se na příchodu Libora Pernici. Jedná se o rychlého, krajního hráče, útočného halfa, ročník 1995. Přichází do přípravy ze Slovácka. Ve hře je dále Vecheta a máme i kandidáta na brankářskou jedničku, kterou by mohl být Nemrava ze Slovácka,“ pověděl Ladislav Dudík.

Hodně by se ale taky dalo očekávat od spolupráce s olomouckou Sigmou. Právě odtud sem nedávno putovali hráči jako Langer, Matoušek, Zlatohlávek a další. A osvědčili se. „U Sigmy zatím není nic nového. Jsou tam tři otazníky. Chtěl jsem zpátky Langera, je tam mladý Uliča, dále Šíp, ten ale má jít na hostování do ligy. Nejisté je to i u Matěje Langera. Zájem máme i o Slavíčka, pravého beka z béčka Sigmy. Je to rychlostní typ s dobrou figurou,“ konstatoval Ladislav Dudík. Vše je ale také podmíněno tím, zda se přeci jen ještě u některých hráčů nehnou ledy. „Záleží na tom, co se podaří udělat s pravou stranou, jestli zůstane Bartolomeu, půl roku má ještě smlouvu Urbanec a po vyloučení by se měl vrátit Luba Machynek. A stejně tak by měl na 99 procent zůstat Kušej,“ doplnil Dudík.

Kádr by tak nakonec měl zůstat stabilní. Jisté jsou odchody čtyř hráčů, otazník je u plejerů jako Bartolomeu nebo Vichta. Do přípravy by ale zasáhnout měli. Určité spekulace jsou ještě u několika dalších plejerů, jedno se ale přesto zdá být jisté, výprodej eskáčko zkraje roku 2022 určitě nečeká.