Neoblíbená, možná někdy až nenáviděná. Kvůli nevyzpytatelnému počasí, mrazům, ale i množství běhání a posilování. A také proto, že následuje po nejvolnějším období fotbalistů vůbec. Ano, řeč je o zimní přípravě. Uplynulý čtvrtek 6. ledna dopoledne ji zahájili také fotbalisté „A“ týmu 1.SK Prostějov. A byl u toho i PROSTĚJOVSKÝ Večerník.

Na umělé trávě v Olympijské ulici se trenérskému duu Šmarda–Šmejkal hlásila dvacítka hráčů, z toho dva brankáři. Ale až poté, co si zhruba čtvrt hodiny tým poseděl v kabině a na úvod přípravy si řekl pár slov. Chvilka ale stačila a alou na plac. Tým měl co dohánět, hráči měli dlouho volno, za sebou svátky, oslavy Silvestra… A jen týden před nimi byl první přípravný zápas. „Musím říct, že tak dlouhou pauzu si nepamatuji,“ sdělil po tréninku Petr Jiráček.

Se svými spoluhráči přivítal i několik nováčků. Kromě dvou dorostenců se k týmu přidali Libor Pernica a také brankář Vít Nemrava ze Slovácka. K týmu se také vrátil Roman Bala, který byl poslán na začátku sezóny do Uničova. Naopak chyběl Aleš Schuster, stoper a nejstarší hráč týmu. V jeho případě se řešilo dilema zda čtyřicetiletý stoper bude v kariéře ještě pokračovat. Vždyť po Pavlu Zavadilovi je druhým nejstarším, pravidelně hrajícím plejerem ve F:NL. Bezprostředně po podzimní části sezóny ortel nepadl a na prvním tréninku byl jen coby divák. Mělo by se však jednat spíš o určitou úlevu. A hráč s číslem 21 by se měl již brzy do tréninku zapojit.

I tak bylo na úvodní tréninkové jednotce o zábavu postaráno. Dobře naložený byl zejména asistent trenéra Michal Šmarda. „Chcete hrát? Tady máte kuličku,“ hulákal na hráče. Jinak ale s Danielem Šmejkalem neměl moc co vytknout, zjevně tým jen neodpočíval a v „nahrávkované“ si počínal dobře. „Jsme ale moc na krajích a nikdo nejde do středu hřiště,“ zlobilo akorát duo Š & Š.

Následovala hra na zúženém hřišti. A tak šance rozhodně nechyběly. Skvěle se v nich zapisovali třeba Vasil Kušej, hodně aktivní byl Robert Bartolomeu. A gól Jana Koudelky z dálky? Exkluzivní. Občas to ale zaskřípalo. „Vole, nic nevidím!“ stěžoval si třeba Vasil Kušej. Aby ne, hráčům svítilo slunce pořádně do očí. A kdo si nevzal rukavice, musel navíc litovat. Takového Michala Zapletala zase zamrzela muška. „Sakra, zas ta moje zatracená pravačka,“ křikl si po spálené šanci z osy hřiště. Užíval si ale zjevně vysokou aktivitou to, že se po čase tento na kraji defenzivy hrající plejer dostal i k útočení.

První sraz přípravy nakonec skončil po zhruba dvou hodinách. Hráči byli unavení, ale zase spokojení, vždyť měli zpátky fotbal. Navíc je přípravový mordor měl teprve čekat…

 

#KLUBBODY
1. FC ZBROJOVKA BRNO 38
2. AC SPARTA PRAHA B 28
3. SK LÍŠEŇ 2019 28
4. FC SELLIER & BELLOT VLAŠIM 26
5. 1.SK PROSTĚJOV 26
6. SLEZSKÝ FC OPAVA 25
7. FK VARNSDORF 25
8. FK DUKLA PRAHA 24
9. FC MAS TÁBORSKO 22
10. FC VYSOČINA JIHLAVA 20
11. FK ÚSTÍ NAD LABEM 18
12. MFK VYŠKOV 17
13. 1.FK PŘÍBRAM 17
14. FK FOTBAL TŘINEC 14
15. MFK CHRUDIM 10
16. FK VIKTORIA ŽIŽKOV 10