Hodový víkend uzavřeli házenkáři Sokola II Prostějov utkáním 2. kola Českého poháru mužů 2022/2023 proti silnému Tatranu Litovel. A byť nakonec padli relativně hladce 19:29 (11:14), šlo z jejich strany převážně o další povedené představení, neboť ještě třiadvacet minut před závěrečným klaksonem ztráceli jediný gól.

Domácí nastoupili v neděli proti sokovi z první ligy bez bázně a hany, úvodní poločas odehráli opravdu výborně. Úspěch slavila účelná taktika nikam se příliš nehnat a v ofenzivě sázet na pomalý postupný útok tak, aby rychlí našlapaní hosté duel příliš nerozběhali.

Úplný začátek se přitom změnil v oboustrannou smršť sedmiček, nicméně „dvojce“ to nijak nevadilo, naopak držela vyrovnaný průběh (3:3, 5:6). A to i později, ačkoliv favorit neustále vedl. Nedařilo se mu však utéct do většího náskoku, maximálně vedl o čtyři góly 8:12, následně 10:14.

Ordeltovi svěřenci totiž pozorně bránili, řadu velice dobrých zákroků vytasil mladý brankář Jakub Hromek a vepředu se tradičně činil Jiří Kosina, přestože si protihráči nebezpečného kanonýra dost hlídali. Skvělý týmový výkon navíc prostějovští borci vygradovali zkraje druhé půle dotažením na nejtěsnější rozdíl 16:17, v tu chvíli se slibně schylovalo k nečekanému dramatu.

Leč žádné se posléze nekonalo. Do té doby jakoby zabrzděný Tatran v daný okamžik zapnul turbo, rapidně přidal na obrátkách a šňůrou 1:10 od 37. do 58. minuty nekompromisně rozhodl.

V čem byl ze strany Sokola II náhle takový problém? Předtím na doraz šlapajícím plejerům jednoduše došly síly. V únavě hromadili technické chyby, nestíhali se již s běhavým protivníkem vracet zpátky do defenzivního postavení a opakovaně inkasovali z bleskových trháků.

Útočná činnost Prostějova přitom úplně zvadla, za více než dvacet minut ani jednou neskóroval přes výtečně čapajícího Bartoně. Průběžný stav logicky poskočil na 17:28, ve finiši došlo pouze ke kosmetické úpravě výsledku – 19:29. Přesto Jirka Kosina, Vojtěchové Pospíšil a Micka a spol. zanechali celkově sympatický herní dojem.

 

ÚSTY TRENÉRA

Svatopluk ORDELT - trenér TJ Sokol II Prostějov:

„První poločas byl z naší strany super. Kluci výborně bránili a Litovel se docela trápila, ze čtrnácti gólů do přestávky dala tři ze sedmičky plus dva z trháků, přes naši postavenou defenzivu se moc neprosazovala. A kvalitně chytal Kuba Hromek. Ve skvělém výkonu jsme pokračovali ještě necelých deset minut druhé půle, kdy se nám povedlo snížit na 16:17. Až potom bez Šimona Hudečka, který bohužel dostal červenou kartu, začaly chlapcům docházet síly. Dělali jsme mnohem víc chyb, ztráceli balóny, soupeř trestal z rychlých protiútoků a my se přestali prosazovat střelecky. Tím hosté zvýšili na konečný desetigólový rozdíl, ale přesto jsme v náročném utkání s favoritem rozhodně neudělali žádnou ostudu. Myslím, že se hrála hezká házená, dalo se na to dívat a nějakých sedmatřicet minut jsme odváděli perfektní práci. Druhou ligu odstartujeme v neděli v Ivančicích, kde to bývá těžké. Pokud však navážeme na vydařenou většinu tohoto zápasu, tak tam vůbec nemusíme jet předem poražení. Určitě chceme bodovat.“

 KUPON:

Český pohár házenkářů 2022/2023 - 2. kolo

Sokol II Prostějov – Tatran Litovel 19:29 (11:14)

Brankový sled: 1:2, 3:3, 3:5, 5:6, 5:8, 8:10, 8:12, 10:14, 12:14, 14:17, 16:17, 16:21, 17:28, 19:28, 19:29.

Rozhodčí: Dalajka a Šohaj. Vyloučení: 4:3. Červené karty: 28. Hudeček (Prostějov). Sedmičky: 6/4:5/4. Diváci: 100.

Sestava a branky Prostějova: Hromek, M. Micka – V. Micka 2, Čižmárik 1, Pospíšil 4, T. Jurík 1/1, Š. Kintr 2, Bečička 1, Hudeček 1, Korsa, Kolář 1, Mikulka 1, Kosina 6/3, Jurečka. Trenéři: Svatopluk Ordelt a Zdeněk Micka

Nejvíc branek Litovle: Prošvic 7, Mrnuštík a Tkadleček 5, Barabáš 4