Osm měsíců. Tak dlouho už jsou bez svého milovaného sportu všichni neprofesionální házenkáři včetně těch z mužstva TJ Sokol Kostelec na Hané HK. Jejich hlavní trenér David Ševčík ale na nic nežehrá, s rozvahou vnímá složitou koronavirovou situaci a je v očekávání snad již brzkého restartu přípravy svého týmu.

 

Podle původních plánů předchozího vedení Českého svazu házené mělo od posledního dubnového víkendu zahájit dohrávání aspoň poloviny zápasového programu ve všech soutěžích dospělých a mládeže 2020/21. Z téhle odvážné vize však s předstihem sešlo, noví vedoucí činovníci rozhodli brzy po volbách o zrušení celé aktuální sezóny.

„Já osobně jsem tehdy vnímal nepříznivý vývoj pandemie a po pravdě jsem si nedokázal představit, že by soutěže šlo vzhledem ke zdravotním podmínkám v zemi takhle narychlo rozjet. Bylo by to asi úplně mimo současnou realitu, proto bylo rozhodnutí svazu o předčasném ukončení ročníku jedině správné. Nic jiného dělat nešlo, což další průběh covidu u nás jen potvrdil. Teprve teď pomalu dochází k postupnému rozvolňování hygienických opatření,“ řekl David Ševčík Večerníku.

Nejen tvrdému kolektivnímu odvětví znovu chybělo – stejně jako loni na jaře – to nejpodstatnější, a sice čas. „Z mého pohledu bylo zřejmé, že se dohrát soutěže ani v nějaké dílčí podobě nedalo stihnout. Po natolik dlouhé pauze bez normálních tréninků by rychlé naskočení do zápasového zatížení znamenalo výrazně zvýšené riziko zdravotních problémů, zranění. Hlavně amatérští sportovci, kteří více než půl roku fyzicky nic pořádně nedělali, potřebují aspoň pět šest týdnů pozvolného návratu do dřívější formy v rámci rozumně vedené přípravy s postupně se zvyšující zátěží,“ upozornil Ševčík. Přesně takovou cestou hodlá se svými svěřenci jít nyní, až dojde k většímu uvolnění zákazů umožňujícímu v rámci možností klasické společné tréninky. „Vypadá to, že alespoň venku by tohle mělo jít už docela brzo. Byť za cenu dodržování určitých hygienických nařízení, která bude muset každý splňovat. My s klukama samozřejmě vývoj situace pozorně sledujeme a věřím, že jakmile to reálně půjde, tak přípravu obnovíme. Máme velkou výhodu ve výborném zázemí, jež nám dává kostelecký městský sportovní areál. Můžeme makat na kondici, pracovat s míčem na venkovním hřišti a věnovat se třeba i doplňkovým sportům,“ nadhodil bývalý extraligový (a interligový) plejer.

Největší úskalí vidí jednoznačně v obnovování hráčského kádru do původní podoby, k dřívějšímu složení. „Upřímně mám nemalé obavy, kolik kluků se k házené na té naší výkonnostně-amatérské úrovni třeba vůbec nevrátí. Někteří mohli za těch osm měsíců zlenivět a zjistit, že jim pravidelné sportování ani nechybí. V jiných případech si manželky, přítelkyně či partnerky, potažmo děti zvykly na to, o kolik víc s nimi tráví volného času, a vznikne domácí tlak na tom kvůli házené nic moc neměnit. Taky je otázka, nakolik se s chlapama na prvním srazu vzájemně poznáme vzhledem k tomu, kolik kdo nabral kilo vlastní váhy,“ zasmál se Ševčík s nadsázkou. Mírnou, leč nikoliv přehnanou.

Navzdory velké radosti z blížícího se návratu k aktivnímu způsobu týmového života to úplná sranda rozhodně nebude.