Krásné vzpomínky ožívají směrem ke žhavé přítomnosti. Před třemi lety získali korfbalisté a korfbalistky SK RG Prostějov slavný bronz na domácí půdě v nádherném finálovém klání mezinárodního poháru Europa Shield 2019.

Teď se posunuli na nejvyšší klubový level starého kontinentu a koncem nadcházejícího týdne organizují třídenní turnaj 2. kola evropské Champions League. Hraje se od pátku 18. do neděle 20. listopadu v hale RG a ZŠ Otto Wichterleho Prostějov ve Studentské ulici.

Byť je korfbal stále ještě menší a u široké veřejnosti ne tolik známý sport, jde o nejvýznamnější akci z oddílového hlediska na celosvětové bázi. Zúčastní se osm týmů z pěti zemí: Trojans, KCA Tornadoes (oba Anglie), Pegasus Rommerscheid, TUS Schildgen (oba Německo), Benfica Lisabon (Portugalsko), CK Vallparadis (Katalánsko), SZAC Budapešť (Maďarsko) a samozřejmě pořádající SK RG Prostějov (Česko).

Kolektivy jsou rozděleny do dvou základních skupin po čtyřech, domácí mančaft bude mít postupně za soupeře anglický Tornadoes (18. listopadu, 13.40 hodin), katalánský Vallparadis (18. listopadu., 17.10 hodin) a německý Rommerscheid (19. listopadu, 9.30 hodin).

Obě semifinále a duely o 5. až 8. místo jsou na programu v sobotu 19. listopadu od 16.00 do 20.30 hodin, načež celý podnik vyvrcholí zápasy o konečná umístění včetně finále během neděle 20. listopadu dopoledne (8.30 až 13.00 hodin).

„Domácí Europa Shield 2019 před třemi lety byl pro všechny naše hráčky, hráče, členy realizačního týmu i fanoušky krásným zážitkem, který ozdobil vybojovaný bronz Prostějova. Teď absolvujeme na vlastním hřišti další vynikající bitvy ve vrcholné mezinárodní soutěži Lize mistrů, na což se moc těšíme. Pojďte si to užít společně s námi,“ vyzval předseda ergéčka Jan Mynařík.

S jakými představami půjde do Champions League na vlastním hřišti nový hlavní trenér hanáckého družstva? „Samozřejmě by bylo super zopakovat vynikající Europa Shield, který naše město hostilo před třemi lety a v němž jsme tenkrát obsadili skvělé třetí místo. Od té doby jsme zkušenější a myslím, že máme i kvalitnější tým. Ale na druhou stranu se teď v úvodu nové sezóny herně trápíme, hlavně po střelecké stránce,“ uvažoval Martin Uherka. Takže? „Potřebovali jsme se co nejlépe chytit vydařeným zápasem české extraligy proti Znojmu. Abychom nabrali jak celkovou pohodu, tak zdravé sebevědomí, což jsme po vysoké porážce v Českých Budějovicích potřebovali. A mohli jsme tak jít bez jakéhokoliv stresu do Ligy mistrů,“ lajnoval Uherka. „Je přitom příjemné, že dál vlastně půjde všech osm družstev, která v Prostějově nastoupí. Z tohoto hlediska tedy nemusíme být pod tlakem, i když pochopitelně chceme dopadnout co nejlépe. Finalisté totiž postoupí mezi elitní čtyřku Champions League proti mistrům Nizozemska a Belgie, to by byl obrovský úspěch. Každopádně platí, že podle pořadí v našem domácím turnaji se jednotlivé mančafty kvalifikují na konkrétní závěrečné turnaje o konečné umístění,“ prozradil kouč SK RG.

Výsledkové ambice se podle něj předem těžko odhadují. „Narazíme vesměs na velmi kvalitní soupeře. Už základní skupina bude hodně těžká, na druhou stranu však z mého pohledu určitě může být hratelná. Nejvíc ze všeho záleží na našich vlastních výkonech. Jsme totiž schopní předvádět výborný korfbal, pokud se nám daří. A naopak hrajeme dost špatně, když nám to herně nejde. Rozhodující je asi střelba, abychom trefovali aspoň se solidní úspěšností. Potom se nemusíme bát v podstatě nikoho a klidně lze na prostějovském turnaji Ligy mistrů útočit na finále. Jestli ovšem naše aktuální výkonnost nepůjde nahoru, taky můžeme skončit poslední osmí. To ale s podporou bouřlivých fanoušků rozhodně nechceme dopustit, naopak půjdeme bojovat na maximum o co nejlepší výsledky,“ slíbil Martin Uherka.

Příznivci se kromě špičkového smíšeného sportu pod vysokými plastovými koši mohou těšit rovněž na vynikající atmosféru i spoustu doprovodných soutěží pro diváky. Takže, lidi, neváhejte a dorazte od pátku do neděle na „reálku“!

 

PROGRAM KORFBAL CHAMPIONS LEAGUE 2022 – 2. KOLO, PROSTĚJOV

pátek 18. listopadu

12.30 hodin SK Pegasus Rommerscheid – CK Vallparadis (základní skupina B), 13.40 hodin SK RG Prostějov – KCA Tornadoes (základní skupina B), 14.50 hodin Trojans – TUS Schildgen (základní skupina A), 16.00 hodin Benfica Lisabon – SZAC Budapešť (základní skupina A), 17.10 hodin SK RG Prostějov – SK Vallparadis (základní skupina B), 18.20 hodin SK Pegasus Rommerscheid – KCA Tornadoes (základní skupina B), 19.30 hodin Benfica Lisabon – TUS Schildgen (základní skupina A), 20.40 hodin Trojans – SZAC Budapešť (základní skupina A)

sobota 19. listopadu

9.30 hodin SK RG Prostějov – SK Pegasus Rommerscheid (základní skupina B), 10.40 hodin Benfica Lisabon – Trojans (základní skupina A), 11.50 hodin CK Vallparadis – KCA Tornadoes (základní skupina B), 13.00 hodin SZAC Budapešť – TUS Schildgen (základní skupina A), 16.00 hodin semifinále A1 – B2, 17.10 hodin semifinále B1 – A2, 18.20 hodin o 5. až 8. místo A3 – B4, 19.30 hodin o 5. až 8. místo B3 – A4

neděle 20. listopadu

8.30 hodin o 7. místo, 9.40 hodin o 5. místo, 10.50 hodin o 3. místo, 12.00 hodin finále