Prodloužený víkend 28. až 30. ledna měl v prostějovské hale RG a ZŠ Otto Wichterleho PV patřit mezinárodnímu korfbalovému svátku – závěrečnému turnaji druhého nejvyššího evropského poháru klubů neboli Europa Shieldu 2022. Bohužel nebude.

Jak už jsme ve Večerníku informovali nedávno, akce spolupořádaná Českým korfbalovým svazem a domácím oddílem SK RG Prostějov byla z rozhodnutí Mezinárodní korfbalové federace zrušena kvůli covidu. A to nakonec bez náhrady v podobě případného jiného termínu, tudíž vůbec neproběhne.

„Úplné zrušení letošního Europa Shieldu nás velmi mrzí, samozřejmě jsme se na něj moc těšili. Normálně hrajeme pořád dokola se třemi nebo čtyřmi stejnými českými soupeři, zatímco teď jsme mohli narazit na úplně jiné týmy ze zahraničí. Navíc doma, před vlastními fanoušky,“ litoval hlavní trenér prostějovských korfbalistů David Konečný.

Hanáci mají právě s Europa Shieldem nádhernou zkušenost starou dva roky, kdy jej také hostili. A slavně vybojovali bronzové medaile díky euforickému vítězství v duelu o třetí místo po prodloužení zlatým košem Petra Šnajdra.

„Jsou to krásné vzpomínky, na které ale tentokrát bohužel nenavážeme. Taková je prostě doba, problémy s konáním turnaje se vzhledem k dlouhodobé situaci s koronavirem daly očekávat. Zvlášť v zimním období. My i diváci se tak musíme vyrovnat s tím, že zajímavá mezinárodní konfrontace nyní neproběhne,“ povzdechl si Konečný.

Nezbývá než doufat v opětovné přidělení organizace tohoto klání třeba někdy v budoucnu. „Například finálový turnaj letošní Champions League nebyl natvrdo zrušen, ale odložen na duben. Hrají ho totiž nizozemské kluby, které mají o uskutečnění v náhradním termínu velký zájem. Zatímco škrtnutí Europa Shieldu kromě nás nikoho jiného asi příliš netrápí. Škoda,“ doplnil kouč ergéčka.