Oslavy, pak smutek. Prostějov v aktuální sezóně uhrál nejlepší hokejový výsledek za 19 let. Zatímco po základní části skončil osmý, po play-off se dostal mezi čtyři nejlepší celky Chance ligy. Pak ale přišla nepříliš povedená série se Vsetínem. A zde už jestřábí jízda skončila. A tak se minulé úterý, necelé dva dny po vyřazení v semifinále, konala tisková konference Jestřábů. Na setkání s médii (bohužel kromě regionální televize dorazil jen Večerník!) se trenér Aleš Totter ohlédl za právě ukončeným ročníkem. Mírně také nastínil, co bude dál...

Část konference byla věnována zdravotnímu stavu hráčů. Někteří končili během play-off na kapačkách, tým prodělal hned několik vln nákaz. „Přicházela viróza, kterou jsme chytili v Litoměřicích. Někomu bylo dva dny lépe, pak dva dny hůře. Z týmu hráči průběžně vypadávali nebo šli třeba jen na zápas, na část zápasu. Asi pět hráčů, kteří měli koronavirus, se zase nedalo plně dohromady. Hráli na nějakých šedesát až osmdesát procent. Bylo to znát,“ poznamenal Totter.

Z těchto důvodů také někteří z útočníků museli hrát v obraně. „Klobouk dolů, že mě neposlali někam. Je to zodpovědnější práce, ale kluci se s tím porvali dobře. Těžko jim můžete něco vyčítat, když ten post předtím nikdy nehráli. Byl to extrém a v semifinále už bylo vidět, že to nejde. Tam už musí být tým zdravý a hráči na svých pozicích,“ sdělil na adresu například Tomáše Koblížka či Josefa Podlahy.

Kouč Prostějova byl rovněž dotazován na to, jak si vedli někteří hráči. Kdo výrazně překvapil? „Jirka Klimíček, ten byl pro mnohé neznámým hráčem, působil dlouho v zahraničí. A ukázal se perfektně. O Honzovi Klozovi a Honzovi Rudovském někteří pochybovali, že jsou starší. Ukázali, že mají spoustu zkušeností a umí tým táhnout. Tomáš Jáchym, to je zase hráč, který má na extraligu. Šla s ním pověst, že je problémový. Je to ale výborný lídr. Chce navíc hodně vyhrávat, z útočníků byl největším překvapením,“ ocenil jednoho z nejlepších nahrávačů Chance ligy. Pokud pak jde o největší sílu a naopak slabiny Jestřábů, měl jasno. „Týmovost, obětavost, hokejové myšlení. Dodal bych ještě vůli obětovat se pro tým. Nejslabší, pak absence zabijáckého instinktu, tlaku do brány. Tým byl spíše útočnější, v defenzivě to občas bylo vidět. Doplnil bych ještě špatné starty do zápasů, nepřipravenost na úvod utkání,“ narážel na zápasy se Slavií, Frýdkem-Místkem i některé duely se Vsetínem.

Co ale bude teď? Kdo zůstane a s kým se tým rozloučí? „Někteří hráči mají podepsané smlouvy. Další byli podepsaní a neoznámilo se to. K podpisům už došlo ale během ledna. Určitý přehled mám, je to ale věcí vedení a majitele. Nejdříve se asi bude oznamovat realizační tým na další sezónu, což by se mělo stát už příští týden. Myslím si ale, že kostra týmu by měla zůstat,“ doufá Aleš Totter.

Už dříve se nechal slyšet, že v takovém případě by v budoucnu tým bojoval ve finále. Bude u toho? „Bavili jsme se s realizačním týmem a je tam pocit nedokončené práce. Ale bude záležet na jednáních s majitelem a na tom, jak se kádr poskládá. Podle mě fungoval. Je to vidět i na výsledku. Kdyby něco bylo špatně, projevilo by se to. Osobně bych se setrvání nebránil,“ sdělil lodivod Jestřábů, který na Hanou zamířil před startem ročníku 2021/2022 z Českých Budějovic.

Během asi čtvrthodinové tiskové konference nezapomněl Totter ani na fanoušky. „Suverénně nejvíc lidí v Prostějově chodí na hokej. Ať se to někomu líbí, nebo ne, Prostějov je hokejové město. Je tady patrné, že vás lidé poznávají, přejí nám. To je fantastické. Už v průběhu play-off mě třeba oslovovali a přáli nám štěstí nebo posílali vzkaz kabině. Za tu podporu děkujeme, je to pro nás zdroj energie,“ poděkoval na dálku kouč, s nímž vám večerník přinese již v příštím čísle obsáhlý exkluzivní rozhovor.