Sportovní úspěch si nedávno připsala výprava mladých hokejistek U14, které vyrazily na World Select Invitational, výběrový turnaj konaný v Chamonix Mont Blanc ve Francii. Tohoto klání se zúčastnily dívčí výběry z České republiky, Finska, Švédska, Německa, Francie a Alpský Select. Při konfrontaci s evropskými týmy se Češky neztratily, ba právě naopak. Skvělými výkony k tomu pomohly útočnice a zároveň kapitánka týmu Aneta Florýková i brankářka Anna Horáková, obě členky SK 1913 Prostějov.

„Nejely tam jako favoritky, holky se předem neznaly a měly před turnajem pouze dva společné tréninky. Sehrávaly se tak až na místě a podle toho vypadal první zápas. Další utkání již byly lepší. Do čtvrtfinále postupovaly z pátého místa, kde nakonec porazily Švédky 3:1, které do té doby turnajem procházely bez jediné prohry a suverénně pomýšlely na zlato. Ve finále naše holky potom hladce porazily Finky 6:1,“ popsala vystoupení na zahraničním turnaji maminka Anety Florýkové.

Obě dívky se zapsaly do historie WSI i po individuální stránce. Aneta Florýková posbírala nejvíce kanadských bodů a byla zvolena za nejužitečnější hráčku turnaje. Anna Horáková zase získala cenu pro nejlepší brankářku. „Přijely jsme s tím, že jsme největší looseři a že vše prohrajeme. Turnaj mi dal víru v to, že se dá vyhrát cokoli,“ usmála se kmenová gólmanka prostějovského eskáčka. Překvapil ji podle jejích slov jak týmový, tak individuální úspěch. „Největším zážitkem byly pocity, když zazněl klakson na konci posledního zápasu,“ zasnila se i zpětně.

Obě dívky mají velkou oporu ve svých rodinách, které jim fandí. A často taky naživo. „Prožívali jsme to, jako kdyby hrály mistrovství světa. To je asi úděl rodičů,“ připustila se smíchem maminka Aničky Horákové.

Jak bylo řečeno, hokejistky aktuálně nastupují za SK Prostějov 1913. Do budoucna je však může čekat přesun, třeba do nejvyšší ženské soutěže. „To je na delší budoucnost. Obě dvě jsou ještě hodně mladé, mají na to čas. A čistě dívčích týmů, co mají kvalitu, v Česku moc není. V plánu ale je, že by zkusily hrát extraligu,“ dodala maminka Anety Florýkové.