Velmi čilý pracovní ruch je nyní patrný uvnitř i zvnějšku zimního stadionu v Prostějově, který byl před lety nazván jako Víceúčelová hala. Právě v těchto dnech je v plném proudu rozsáhlá rekonstrukce „zimáku“, kdy dochází k výměně bočních prosklených kopilitů haly, rekonstrukci tribun spojené s výměnou sedaček a rovněž k opravě dalších šaten.

Během uplynulého pátku měl Večerník exkluzivní možnost projít si útroby zdejšího „království“ hokejistů, hokejistek a krasobruslařského oddílu. Získali jsme tak unikátní fotografie z probíhající inovace místa, kde se ještě před pár roky scházelo pravidelně na pět tisícovek obyvatel. Jak nám prozradil náměstek primátora pro stavební investice v Prostějově Jiří Rozehnal, nyní se jedná o vůbec největší rekonstrukci tohoto stánku v historii. Nutno také dodat, že město už do tohoto sportoviště „nalilo“ od roku 2002 celkem 191 milionů korun. Je to moc, nebo málo? Na to se odpovědi rozcházejí.

„Stavba probíhá podle plánovaného harmonogramu. Prostějovské společnosti, které rekonstrukci realizují, neavizují žádné zpoždění. Veškeré materiály jsou objednány a na trhu dostupné. Jsme přesvědčeni, že všichni fanoušci prostějovského hokeje, ale i dalších sportů budou v nově upraveném prostředí naší arény spokojeni,“ neskrývá spokojenost Rozehnal.

Jak se Večerník přesvědčil na vlastní oči, stavbaři se na zimním stadionu opravdu činí. „Po téměř padesáti letech probíhá kompletní výměna kopilitů, tedy prosklených fasádních stěn v souladu s koncepcí inženýra Lederera na východní stěně stadionu, dále dochází k tolik očekávané a potřebné výměně sedaček, k opravě a nátěru schodových stupňů i k rekonstrukci šaten pro hosty a rozhodčí,“ vypočítal ve stručnosti náměstek prostějovského primátora.

V současnosti se jedná o rekordní investici města v posledních dvanácti měsících, ovšem nikoliv jedinou v historii tohoto hokejového a krasobruslařského stánku. „Postupná rekonstrukce stadionu probíhá již od roku 2000 a jejím důkazem je výčet realizovaných akcí za posledních dvacet roků. Od roku 2002 včetně letošních investic se proinvestovalo 191 milionů korun,“ uvedl Rozehnal, který stejně jako mnozí další Prostějované ví, že zdejší zimní stadion je opravdu specifickou stavbou. „Ledererova ocelová konstrukce s rozměrem osmdesát krát osmdesát metrů je dalším architektonickým skvostem v Prostějově, umožňuje přítomnost více než pěti tisíc diváků. Tím, že vznikla nová multifunkční budova pro mládež, se původní budově odlehčilo. V krátké budoucnosti se uvažuje i o úpravách vstupního prostoru a zvýšení kvality zázemí pro uživatele stadionu,“ prozradil náměstek prostějovského primátora pro stavební investice v Prostějově.

Zajímalo nás, zda-li se uvažuje také o opravě střechy? „Střecha objektu má plochu více než 6 400 metrů čtverečních. Jakákoliv zásadní výměna krytiny včetně tepelné izolace představuje náklad v řádu desítek milionů korun a její realizace se v budoucnosti neobejde bez výrazné dotační podpory. V současné době se provádí alespoň dílčí opravy stávající krytiny,“ zareagoval Jiří Rozehnal.

Nejen hokejové fanoušky pak určitě zajímá, zda se aktuální rekonstrukční práce stihnou do začátku hokejové sezóny? „Všichni zhotovitelé, kteří v současnosti na stadionu pracují, jsou pod permanentní kontrolou pracovníků odboru rozvoje a investic prostějovského magistrátu a mají konečný termín předání stanoven na 31. července 2022,“ ujistil Rozehnal.

 

HISTORIE ZIMNÍHO STADIONU V PROSTĚJOVĚ

O výstavbě zimního stadionu se v Prostějově uvažovalo již ve druhé polovině 30. let minulého století a poté po druhé světové válce. Nakonec bylo umělé kluziště vybudováno v roce 1957 na místě, kde dnes stadion stojí s kapacitou 5 125 míst, z čehož je 1 500 míst k sezení. Zastřešen byl v roce 1976 a ocelová konstrukce haly je svým provedením jedinečná. V bezprostřední blízkosti haly byl postupně vybudován komplex se společenským zázemím: parkovištěm, motelem, restaurací a barem. V roce 1996 prošla hala rozsáhlou rekonstrukcí, když byly především zmodernizovány šatny, sociální zařízení a instalováno nové akustické ozvučení haly. V roce 2003 došlo k další modernizaci haly, a to především vybudováním VIP prostor, výstavbou nového hlavního vchodu a nové vrátnice. Koncem roku 2004 započala oprava kopilitů, tedy skleněných výplní na východní a západní straně stadionu. V roce 2005 došlo k modernizaci ledové plochy a chlazení, přibyla i nová světelná tabule. V roce 2011 se rozhodlo o realizaci rekonstrukce osvětlení ledové plochy, zastaralé a původní výbojkové osvětlení o kapacitě pouhých 450 luxů nahradily zářivky, které mohou dosáhnout svítivosti až 1 200 luxů, které je plně dostačující pro živé televizní přenosy. V roce 2014 byla instalována velkoplošná obrazovka. Zimní stadion nebo chcete-li Víceúčelová hala-ZS má vyhrazen zvláštní sektor pro fanoušky hostujícího týmu o kapacitě několika set diváků, oddělený od dalšího prostoru stadionu kovovými zábranami. Sektor má svůj zvláštní vchod a samostatný bufet.