První přípravné zápasy mají v tomto týdnu před sebou zdejší Jestřábi. A hned zkraje je čeká programově náročný a konkurencí kvalitní turnaj v Porubě, kde se už v minulosti prostějovští hokejisté představili. Tradiční je také účast polských celků. A ani letošní ročník nebude výjimkou. Svěřenci kouče Tottera se utkají hned se dvěma celky z Ekstraklasy.

První ze zápasů Jestřábi odehrají ve středu 10. srpna od 16.00 hodin proti Jastrzebie. Tým sídlící nedaleko hranic s Českou republikou je tradičním účastníkem nejvyšší polské soutěže. V posledních deseti letech byl vždy v lepší půlce tabulky, naposledy mužstvo skončilo třetí. V Jastrzebie působí tradičně hodně cizinců, například Patrik Nechvátal nebo Roman Rác. Oba ale v týmu skončili. Ostatně klub zaznamenal hned osm odchodů a devět příchodů. Klub přišel například o velice produktivního Franka Razgalse. Na druhé straně řada lidí do klubu přišla, a to ze všech možných směrů: slovenské extraligy, EBEL ligy, Litvy i Chance ligy. Z té přišla velice zajímavá posila v podobě útočníka Marcuse Korkiakoskiho, bývalého forvarda Poruby.

Druhé utkání na turnaji Jestřábi sehrají den nato od 19.15 hodin. A také další celek bude z Polska, konkrétně Osvětim, která v posledním ročníku skončila s minimálním odstupem druhá. Klub je mnohanásobným polským mistrem a trvale se pohybuje v horních patrech tabulky. V týmu v době nedávno minulé i současné působilo několik v Česku známých tváří. Příkladem je třeba francouzský útočník Teddy da Costa, který v minulosti hrál i v extralize. Starty v NHL v minulosti zapsal Ty Wishart. Klub během přestupového období také nelenil. Zatím uveřejnil zhruba desítku příchodů a odchodů. Asi nejzajímavější změnou je příchod velice produktivního Alexe Szczechury, který dorazil z Tychy.

Třetí utkání na turnaji v Porubě odehraje Prostějov v sobotu 13. srpna od 16:00 hodin proti domácímu výběru. Slezané v předešlých dvou letech nedokázali splnit své předsezónní cíle. I když v obou případech pošilhávali po postupu do extraligy, ani jednou se k němu nepřiblížili. V posledním ročníku se dokonce nedostali ani do předkola. Klub rovněž několikrát změnil trenéry. A po sezóně 2021/2022 také výrazně obměnil mužstvo. Odešli hráči jako Korkiakoski, Bitten, Jenyš, Guman, Szathmáry nebo Žovinec. Tým naopak uvítal Tomáše Vildumetze, Vojtěcha Střondalu či Jakuba Šlahaře. Z Prostějova se na sever Moravy přesunuli ještě další hráči, konkrétně duo Bláha -Klimíček. Poruba tedy opět hodně posílila. A papírově by znovu měla patřit přinejmenším do první pětky. Turnaj může napovědět, zda tentokrát napraví klub dojem z předešlých sezón.

První domácí zápas v přípravě sehrají hokejisté Prostějova příští čtvrtek 18. září proti Třebíči a bezesporu nejatraktivnější soupeř v celém období před startem Chance ligy budou pro svěřence Aleše Tottera Pardubice. Ty mají dorazit do zrekonstruované Víceúčelové haly další čtvrtek 25. srpna. Oba zápasy začínají v 18.00 hodin.