Zajímavý souboj slibovalo deváté a poslední přípravné utkání LHK Jestřábi Prostějov před novou sezónou. V generálce před startem CHance ligy 2022/2023 tým kouče Totetra přivítal podruhé ostravskou Porubu. Navíc v sestavě s ex-Jestřáby Ondřejem Bláhou, Dominikem Hrníčkem a Jiřím Klimíčkem. Domácí hokejisté měli svému sokovi co oplácet, v předešlém zápase padli 1:4. Odveta se ale nepodařila. Góly padly až v závěru, oba do sítě Jestřábů. Prostějov se tak s přípravou loučil porážkou.

Aktivnější byli v zápase zprvu hosté. Lemcke, Christov nebo Gřeš se předvedli v šancích nebo pološancích. Na velkou příležitost nebo gól to ale nestačilo. V 7. minutě šli hosté už poněkolikáté do přečíslení, Hrníčkovi ale utekl u mantinelu puk z hole. V 9. minutě rozhodčí přiřkli Prostějovu dvojnásobnou přesilovku, která trvala minutu. Stříleli Jáchym a Slanina, velkou šanci ale nevytvořili. 13. minuta přinesla první větší šanci utkání, Vehovský ale netrefil dobře. Celkově první třetina nepřinesla ani příliš pohlednou hru, ani mnoho útočných manévrů.

Druhá dvacetiminutovka začala pro Prostějov o něco hůře. Poruba dostala přesilovou hru a následně také možnost zahrát si minutu a půl dvojnásobnou přesilovku. Jenže podobně jako domácím, ani Slezanům se vůbec početní výhoda nedařila. Střílel Vachovec a až v samém závěru měl dobrou možnost Toman, netrefil však růžek branky. 28. minuta přinesla ale velkou šanci na druhé straně. Routa si na sebe vykoledoval faul a následně jel sám trestné střílení, zakončením na beton ale neproměnil. Oba týmy si pak vyzkoušely po jedné přesilovce. V té porubské střílel Gřeš, větší šanci měl však Machač, jenž však v dobré pozici netrefil růžek. Zbytek přesilovky byl však již nepovedený a Malák ještě musel zachraňovat situaci před brejkem soupeře. Až konec třetiny přinesl menší převahu Prostějova nad Porubou. Stříleli Burian, Hamšík nebo Malák. Tlak umocnila i přesilovka při trestu Střondaly, ovšem bez využití.

Třetí část začala dobrou šancí Jansy, jehož našel Jáchym, ale Jansa následně střílel na rameno brankáře, Dolejš byl ale připraven. Pětačtyřicátá minuta ale byla ve znamení chyby a následného gólu Poruby. Střondala naznačil zavezení za prostějovskou bránu, na poslední chvíli ale stihl přihrát před ni, kde byl připraven už dříve v zápase aktivní Toman a trefil se přesně nad ruku brankáře – 0:1. V dalších minutách byla Poruba aktivní, více na puku a lepší s bruslením. Mnoho šancí si ale znovu nevytvořila, a tak se dostal ke slovu Burian. Právě on měl až po jejím konci největší možnost, nastřelil ale beton. Poté už se Poruba uchýlila k bránění hubeného náskoku a nechávala tak prostor pro aktivitu Prostějovanů. V 57. minutě z toho byla velká šance, kdy se Jáchym prokličkoval mezi třemi hráči, další střela Buriana ale našla jen připraveného brankáře. V 59. minutě si diváci zařvali, ale po vyloučení Hamšíka, když předtím rozhodčí nepotrestali faul hostů. Jestřábi sáhli i tak po power-play, to ale využila v závěru Poruba střelou Šoustala od mantinelu do prázdné branky – 0:2.

HLASY TRENÉRŮ

Aleš TOTTER – HC RT TORAX Poruba 2011:

„Byl to podprůměrný, až bych řekl plážový hokej produkovaný z obou stran, hlavně aby se nikdo nezranil. To je ale bohužel česká mentalita. Všude ve světě se jde v generálce na krev. To ale nezměníte. Jako trenér můžete dělat cokoli, ale ty hráče do toho nedostanete. Je to už druhý domácí zápas, ve kterém jsme nedali ani gól. To je s naší ofenzivní silou opravdu alarmující. Chybí nám střelecká mentalita. Můžeme to nacvičovat a ukazovat na videu, ale je to tím, že hráči nemají jako první myšlenku střely. A pak to vyvrcholí tím, že když máme posledních pětařicet sekund přesilovky a poslední možnost na vyrovnání, tak si to tam posíláme po ledě a nevystřelíme. Je alarmující, že nás tady Dolejš nebo Klouček vychytají úplně v pohodě s nulou. Navíc je špatné, že se nám po první třetině zranil Honza Slanina.“

Jiří REŽNAR - HC RT TORAX Poruba 2011:

„Samozřejmě jsme rádi, že se nám generálka na sezónu podařila. A to na hřišti takového soupeře, jako je Prostějov. Byly tam stále i nějaké drobné chybičky, ale to, co jsme chtěli, to se nám podařilo hrát. Doufejme, že se budeme v sezóně radovat při devadesáti procentech zápasů. A nesmíme zapomenout ani na fanoušky, těm pochopitelně děkujeme a věříme, že nám ještě pomůžou.“

 

9. přípravný zápas

LHK Jestřábi Prostějov – HC RT TORAX Poruba 2011

0:2 (0:0, 0:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 45. Toman (Střondala), 60. Šoustal (Střondala, Šlahař). Vyloučení: 5:6. Bez využití. Diváků: 350

Sestava Prostějova: Němeček – Valenta, Hamšík, Benda, Malák, Zajíc, Poledna – Jiránek, Jáchym, Jansa – Burian, Maruna, Routa – Novák, Vlach, Slanina – Machač, Venkrbec, Dubský. Trenér: Aleš Totter.

Sestava Poruby: Dolejš – Voráček, Klimeš, Lemcke, Klimíček, Urbanec, Sedlák – Šoustal, Vachovec, Šlahař - Střondala, Toman, Christov - Karafiát, Vildumetz, Berisha - Gřeš, Hrníčko, Vehovský. Trenér: Jiří Režnar.