Zatím poslední prvoligový zápas odehráli prostějovští hokejisté ve středu 16. prosince proti Vsetínu, ten nejbližší absolvují ve středu 30. prosince s Porubou. Večerník zjišťoval, jak probíhaly a ještě probíhají dva tréninkové týdny mezi těmito duely v jejich podání. Doba odpočinku a ládování se cukrovím pro tým LHK Jestřábi nepřichází v úvahu. I v čase mezi svátky je na programu nemálo dřiny. Aby taky ne, již 30. prosince odehrají duel s Porubou. „Dnes (v neděli - pozn. red.) máme dva tréninky, v pondělí a v úterý po jednom. Středa už je zápasový den,“ shrnuje program hráčů Jiří Vykoukal, sportovní manažer a jeden z pobočníků hlavního lodivoda.

Nejprve dostali svěřenci trenéra Jiřího Šejby po těsně nezvládnuté partii s Valachy (1:2 v prodloužení) dva volné dny, čtvrtek 17. a pátek 18. prosince. „Při nestandardním průběhu této sezóny se spoustou neplánovaného volna kluci asi necítili nijak velkou únavu, že by si potřebovali vyloženě odpočinout. Spíš jsme chtěli vyjít vstříc těm, kteří ještě neměli všechny dárky, a dát jim prostor, aby je stihli dokoupit,“ pousmál se hlavní kouč LHK Jiří Šejba.

Od soboty 19. do úterý 22. prosince následoval první ze dvou plánovaných tréninkových mikrocyklů v trvání čtyř dnů. „Zaměřili jsme se ve větší míře na kondiční věci, aby to hráčům pomohlo do další části soutěžního ročníku být fyzicky nachystaní, jak potřebujeme k náročnému způsobu naší hry. Tedy s aktivním napadáním, dohráváním soubojů, celkovou rychlostí,“ vyložil Šejba.

Počínaje středou 23. a konče sobotou 26. prosince měla celá jestřábí letka sváteční oddech. „Chlapcům jsme samozřejmě doporučili, aby se každý den snažili na sobě aspoň chvíli v rámci možností pracovat, tím pádem neztratili všechno nabrané z předchozí přípravy. Zároveň je však jasné, že každý si vzhledem k aktuálním událostem potřeboval hlavně vyčistit hlavu od veškerých negativních událostí okolo, užít si klidné Vánoce,“ konstatoval Šejba smířlivě.

V předchozím týdnu absolvovali Jestřábi opět i zápasy mezi sebou. Ty nepochybně budou v budoucnu pokračovat, částečně kvůli sehrání. Dosud relativně stabilní pětky se totiž mohou měnit. K týmu se totiž připojují opět Petr Chlán a Aleš Sova. V tréninku navíc jsou zpět také Kryštof Ouřada a Michal Gago. „Uvidíme, zda budou připraveni na zápas s Porubou, pravděpodobně ale ještě ne,“ uvedl Jiří Vykoukal.

V souvislosti s těmito návraty už v minulosti mluvil o tom, že by se míchalo sestavou. Z ní by tak mohla znovu vykrystalizovat útočná trojice hráčů z jižní Moravy: Gago-Bartoš-Mrázek. „V přípravě hrála velice dobře,“ připomněl Vykoukal. Určité změny se dají čekat i v jiných částech týmu. I proto, že návrat hlásí Petr Antoníček. „Uvidíme ještě, jestli se vejde do sestavy,“ konstatoval sportovní manažer Jestřábů. Antoníček, odchovanec Prostějova, v minulé sezóně odehrál šest zápasů. Tehdy se vrátil po pěti letech. Comeback prožije také obránce Petr Krejčí z Benátek nad Jizerou. „Tuto informaci můžu potvrdit. Petr se vrací po hostování, u kterého nedošlo k prodloužení. Od začátku ledna bude znovu v týmu,“ hlásí Jiří Vykoukal.

Od neděle 27. do středy 30. prosince má tým Jestřábů v plném proudu druhý čtyřdenní tréninkový mikrocyklus. „S ohledem na to, že vyvrcholí dohrávkou proti Porubě, směřujeme ho především k tomuhle utkání. Takže mnohem víc herní a taktické prvky, bez ohledu na sílu soupeře totiž chceme na domácím ledě zvítězit,“ zdůraznil zkušený lodivod.

Do týmové zátěže se po předchozích zdravotních problémech už zapojili obránce Aleš Sova i útočník Petr Chlán, oba by na severomoravský celek měli být k dispozici. Naopak forvardi Kryštof Ouřada i dlouhodobě zraněný Michal Gago se vrátí pravděpodobně až během úvodní poloviny ledna. „Každopádně platí, že před každým zápasem dáme dohromady sestavu podle toho, s kým půjdeme do boje,“ odtušil Šejba logicky.

Po porubské výzvě přijde na řadu silvestrovský a novoroční „veget“, potom zase návrat k tvrdé dřině. „Během ledna a začátku února budou mít kluci volna minimum, protože nás čeká jedenáct utkání v dost rychlém sledu. Tam se bude lámat celá sezóna, tohle klíčové období musíme zvládnout co nejlépe. A rozhodne jediné: kvalita naší vlastní práce,“ uzavřel Jiří Šejba.