Jen těžko představitelnou událost přinesla minulá středa před vchodem do Víceúčelové haly-zimního stadionu v Prostějově. Mládežničtí hokejisté klubu SK Prostějov 1913 byli pravidelnými návštěvníky utkání Jestřábů, kam chodili své vzory nejen podporovat, ale i se od nich učit. Stejně jako asi ve všech koutech nejen České republiky měly děti vstup na tyto zápasy zdarma.

Už to však neplatí a řada z nich místo duelu se Vsetínem odcházela od „zimáku“ v slzách... Na vině je ego Jaroslava Luňáka z Olomouce, který si přes prostějovské děti vyřizuje „účty“ s vedením ryze prostějovského oddílu SK 1913. Nepochopitelné. Obzvlášť, když hlavním partnerem LHK Jestřábi je Statutární město Prostějov a veřejná finanční podpora z kapes daňových poplatníků…

 

Krátce před úvodním vhazováním středečního šlágru Chance ligy mezi prostějovskými Jestřáby a Vsetínem dorazili ke vchodu Víceúčelové haly-zimního stadionu jako vždy hokejoví mládežníci, kteří si nenechají domácí zápasy LHK uniknout. Vždyť vidět své vzory, je tou nejlepší motivací do další práce v začínající kariéře. Na duel však po výzvě majitele klubu Jaroslava Luňáka tentokrát naděje nebyly vpuštěny. Ani po debatě současného trenéra mládeže SK 1913 Lukáše Duby s majitelem Jestřábů se situaci nepodařilo vyřešit a některé děti tak odcházely se slzami v očích domů, protože řada z nich u sebe dostatečnou finanční hotovost na zaplacení vstupného neměla.

Jen stěží najdeme v republice profesionální klub, který by místní mládež nepustil na utkání zdarma. Pro hráče z okolí dokonce i samotné extraligové kluby pravidelně chystají speciální akce s dárkem a soutěžemi. Děje se tak napříč fotbalovým a hokejovým spektrem za jedním účelem, pěstovat lásku dětí ke sportu a danému klubu. Ne tak v Prostějově, kde dlouhodobě funguje „A“-tým a mládež samostatně. Bohužel povětšinou ne vždy ku prospěchu ledního hokeje. Protože pokud někdo jen „bere“ a sám „dávat“ nic nechce, přičemž respektuje jen jednostranně prospěšné dohody, je jakákoliv spolupráce těžká, až přímo nemožná. Vše vyvrcholilo, když Jaroslav Luňák z Olomouce na stadion nepustí ani místní naděje. Věc se nyní snaží vyřešit vedení klubu SK Prostějov 1913, ale zatím marně. O situaci už přitom informovali radního pro oblast sportu Miloše Sklenku, který dělal mediátora i u předchozích dohod, které ovšem vedení LHK roztrhalo na kusy.

„Před utkáním jsem tam za kluky šel, že u vstupu vzniknul nějaký problém a nechtěli je pustit dovnitř. Kluci vždycky ukazují vyfocené registračky a mohou vejít. Bylo mi sděleno, že vstupné zdarma pro hráče SK 1913 už neplatí, což mi následně přišel říct i pan Luňák, který mi odprezentoval to stejné jako člen ochranky. Vzniklou situaci ale musí řešit vedení obou celků, které by se mělo nějakým způsobem domluvit. Mrzí mě, že tím nejvíce trpí sportovní stránka věci a bylo vidět, že i klukům je to velmi líto,“ prozradil Lukáš Duba, který u nastalé situace ve středečním utkání byl přítomen. 

O reakci na nastalou situaci Večerník požádali i vedení LHK Jestřábi Prostějov. Šéf klubu Jaroslav Luňák ale na telefonické žádosti či e-mailovou komunikaci opakovaně nereaguje, obdobně už se chová i markentingový manažer Michal Mareš. Ani ten totiž nechtěl danou věc nijak komentovat. Na jasně položenou otázku, co stálo za rozhodnutím nepouštět na utkání malé hokejisty zdarma, odpověděl stroze a neprofesionálně: „Nebudu to nijak komentovat.“

Namísto sportovních úspěchů a užší spolupráce to tak vypadá, že vedení Jestřábů dělá vše proto, aby mezi mládeží a muži, ale i médii, vznikaly stále větší příkopy. Co přesně za tímto postojem stojí, zůstává záhadou. Opakujeme, že i přes veškerou snahu, od vedení jsme se nic nedozvěděli.   (jaf, pk)

VYJÁDŘENÍ KLUBU SK PROSTĚJOV 1913

„Děti z našeho klubu měly po dohodě s majitelem LHK panem Luňákem doposud možnost návštěvy utkání ´A´-týmu mužů zdarma, což je v hokejovém prostředí směrem k mládežnickým klubům zcela běžným standardem. Bohužel jeho rozhodnutím se tato dohoda od středečního utkání se Vsetínem ruší, kdy děti a mládež starší 10 let mají vstup na utkání mužů povolen pouze za běžné vstupné určené na tuto sezónu, a to ve výši 150 až 180 korun, pro utkání play-off přesahuje dokonce dvě stovky.

Pro mnoho dětí to bude znamenat, že v závěrečných utkáních této sezóny své dospělé hokejové vzory neuvidí a nepodpoří, což je v českém hokejovém prostředí značně nestandardní. Malí hokejisté mívají ve všech klubech umožněný volný vstup na utkání mužů, což bylo doposud vždy standardem i v našem městě, bez rozdílu, kdo byl ve vedení A týmu.

Jelikož v klubu budujeme u dětí hrdost na naše město a „A“ tým mužů jim prezentujeme jako motivační vzor jejich sportovního růstu, považujeme nastalou situaci za velice politováníhodnou.“