Už šestnácté kolo skupiny o udržení sehráli v neděli odpoledne starší žáci SK Prostějov 1913. Na vlastním ledě přivítali Opavu, která dorazila pouze se dvěma útoky. Domácí tým se ale zprvu hledal. Až po desáté minutě našel tempo a začal střílet branky. Opava sice ve třetí třetině zlepšila hru, ani zdaleka se však nedostala na dostřel. Výsledkem bylo skóre 7:1 pro mladíky z hokejového eskáčka.

V zápase dlouho nebyly vidět větší šance. V 7. minutě se probil do pásma Bross, ale ke střele se nedostal. Z protiútoku přišla sražená střela Opavy. Oba týmy měly problém se dostat do střely, o něco málo úspěšnější byli hosté. Hrbáč měl nejprve velkou šanci z osy, poté Thiemel netrefil růžek. Nebezpečné bylo i následné nahození Thiemela do brankoviště. Až ve 12. minutě dával puk Bross na Procházku do brankoviště, nahrávka neprošla. Hosté reagovali brejkem. Vzápětí ale inkasovali. Ožvoldík si najel na osu a přes soupeře trefil k tyči – 1:0. Brzy to bylo už 2:0. Eskáčku se dvakrát nepovedl přechod do útoku, poté už ale střílel Danko z kruhu a trefil vzdálenější růžek. Brzy nato navíc přestřelil Dvořák. Po akci Hrbáčka na druhé straně zvonila tyč, hned nato už to ale bylo 3:0, když se k tyči trefil Procházka. V závěru měla Opava hned tři šance v krátkém sledu. Nedala, a navíc ujel obraně Danko, který už podruhé v zápase skóroval.

Druhá třetina začala šancemi Opavy. Střílel Benda, Hanzlíkovu ránu našel brankář v rukavici. Poté znovu převzal iniciativu Prostějov. Bross se tlačil do brány, ve 26. minutě zazvonila její tyčka. Ožvoldík pak vyslal na zteč Danka, ten zakončil golfákem jen do brankáře. Akce ale pokračovala a na jejím konci se z předbrankového prostoru prosadil gólem na 5:0 Grygárek. Opava měla poté možnost přesilové hry. Ta se jí vůbec ale nepovedla, navíc brankáře hostů ohrožoval Bross, který se s Procházkou tlačil do brankoviště. 33. minuta přinesla nejhezčí kombinaci zápasu. Bross a Procházka si nadvakrát vyměnili napříč kluzištěm puk a ten skončil posléze v bráně – 6:0. Další branku mohl přidat Danko, na hattrick ale nedosáhl. Ve 36. minutě přišel jeden z nečetných pokusů Opavy, z úhlu střílel Hanzlík. Hned poté ale nastal dost nepříjemný moment, jeden z domácích srazil u mantinelu Hrbáčka, který zůstal otřesený na ledě. Za to obdržel hráč domácích pětiminutový trest. V přesilovce hostů byl k vidění únik Kováře a snaha o dorážku od Gebauera.

Ve třetí třetině už stačilo domácím hlídat si náskok. Opava ale předvedla nejlepší výkon v zápase. Šoustal sice mohl ve 43. minutě dorážet do prázdné brány. A taky střela Brosse z kruhu patřila k nebezpečným. Přesilovka Prostějova ale byla dobře hosty ubráněná. A únik hostů navíc musel hráč Prostějova řešit faulem. 48. minuta mohla znamenat snížení. Hrbáč však na ose hřiště promáchl. Krásnou akci si připravil prostějovský Danko, když projel hřiště a zpoza brány servíroval puk do druhé vlny. Střely se ale diváci nedočkali. Skvěle se pak ukázal v 50. minutě Thiemel, který v leže pokazil přečíslení prostějovských a zabránil téměř jistému gólu. Snažení Opavy vyvrcholilo tím, že využila dvojnásobnou přesilovku. Bleskově ji ve snížení proměnil Benda, když zametal puk do prázdné brány – 6:1. Thiemel poté mohl znovu snížit, zvolil ale bekhend místo nahrávky na volného hráče. Závěr už zase patřil Prostějovu. Obraně ujel Frelich, nedal. Po tlaku domácích střílel z hranice kruhu Ožvoldík, krátce nato orazítkoval Procházka břevno. Ujala se ale až individuální akce Ožvoldíka, který projel celé hřiště a nakonec z pravého křídla jízdu završil přesnou střelou – 7:1.

HLASY TRENÉRŮ:

Pavel MUSIL – SK Prostějov 1913:

„Z naší strany to byl velice špatný výkon, bez pohybu, bez nějaké větší aktivity. Soupeř byl nepočetný a s mladšími kluky, měli jsme být schopní si zápas užít. A jít do kombinace a aktivity, to nám tam chybělo. Nevím, čím to bylo. Snad tím, že jsme hráli třetí zápas ve třech dnech. Na to se ale nechci vymlouvat. Podali jsme špatný výkon a za něj jsem určitě kluky nepochválil.“

Lukáš VNENK –HK Opava:

„My jsme byli rádi, že jsme tu první třetinu nějakým způsobem zvládli. Ve druhé jsme se zlepšili, trochu více jsme si dávali kotouče a byli jsme schopni dostat domácí i do jejich třetiny a mít nějakou šanci. Lámalo se to i v tom, že jsme nebyli schopni dát gól. Naše produktivita nebyla taková, i když ty šance byly. Je to náš problém. Víme o tom a pracujeme na tom. Náš problém je i v tom, že potřebujeme řešit ty situace lépe. Stávalo se nám v první třetině, že jsme jezdili do hráčů. Pak se to pomalu posouvalo a třetí třetina byla podle mě herně nejkvalitnější.“