Od konce minulé sezony už uplynul nějaký ten pátek a čekání na nový ročník i led na Víceúčelové haly-zimním stadionu v Prostějově si mládežníci SK Prostějov 1913 mohli užívat plnými doušky v rámci letní přípravy. Postupně je ale čekal klubový program, který pokračoval už od června i v průběhu prázdnin a před návratem na brusle toho stihli opravdu hodně. Teď už jim ale začala závěrečná část drilu před novým soutěžním ročníkem 2023/2024, v níž budou pilovat schopnosti před zahájením nového ročníku.

 

Vraťme se nejprve v čase trochu zpátky. Poklidnější duben vystřídaly další dva náročnější měsíce, kde začala mládežníkům suchá příprava mimo led na další ročník. V rámci letní přípravy čekala na naděje SK 1913 řada práce, a především nabírání fyzické kondice. Tu naháněli v domácích podmínkách i v rámci soustředění. Například dorost a devátá třída jej absolvovala ve známém prostředí Loučné nad Desnou. V období měsíců května a června je tak čekala řada náročných tréninků, ale i společně strávených večerů, které si všichni náramně užili.

V rámci dorostenecké kategorie, která vyrazila i na soustředění, ale kouč Pavel Musil příliš spokojen nebyl. „Přístup některých z nich bohužel v letní přípravě nebyl ideální, což se během ligové sezony určitě projeví. Někteří hráči byli navíc dlouhodobě zranění, takže se do tréninku také moc nezapojili,“ přiznal. „V první části přípravy jsme se s ním zaměřili především na vytrvalost a sílu. Zakončili jsme ji soustředěním v Jeseníkách. Červen byl z velké části o dynamické síle, akcelerační a frekvenční rychlosti,“ doplnil k plánům úvodních dvou měsíců suché přípravy.

Po měsíci prázdnin návrat na led

Červenec patřil tradičně období klidu, kdy si mládežníci užili prázdniny, a i trenéři si užili chvíle oddechu. Po dovolených se už ale všichni vrátili do pracovního procesu před zahájením nového ročníku. Už od posledního dne prvního měsíce prázdnin začal pětidenní kemp pro dvě nejstarší kategorie a juniorku společně s dorostem čekala těžká dřina nejen na ledě, ale i v zrekonstruovaných prostorách šaten, kde nadále nabírali fyzičku a sílu.

S prvním kempem po dovolené byli spokojeni i oba trenéři dvou nejstarších kategorií. „Proběhl podle mých představ. Kluci překvapili, jak parádně pracovali. Tréninky na suchu i na ledě probíhaly ve vysokém tempu a nasazení. Pochvalu si zaslouží všichni,“ prozradil hlavní kouč juniorky Michal Janeček s tím, že na kempu se také stmeloval kolektiv, do kterého by ještě rád přivedl posily.

Spokojenost panovala i na straně kouč dorostu. „Ze začátku byl u některých hráčů po měsíci volna menší problém s morálkou, ale určili jsme si v kabině jasná pravidla, takže zbytek týdne proběhl bez problému. Kemp byl zaměřený především na individuální dovednosti, součinnost a nabírání fyzické kondice. Za tento kemp tak hráče musím pochválit,“ doplnil Musil.

Kromě starších kategorií se ale na ledě představily už i všechny mladší, které si tak po třech měsících mohly znovu nazout brusle v rámci prostějovského zimního stadionu. Nyní už se tak všichni pilně připravují na další ročník, který by měl odstartovat na přelomu září a října.

Chybět kromě výše zmíněné kategorie juniorů a dorostu nebude ani soutěž 9. tříd, starší žáci a následně už celky podle ročníku od 2012 až po nejmladší přípravku. V případě zájmu pak stačí kontaktovat trenéra přípravek Patrika Lišku, protože nábor nových hokejistů probíhá celoročně.