Tak toto by „vytočilo“ úplně každého! Několik velmi zdařilých, a magistrátem povolených graffiti, se kterými si v nedávné minulosti dali tolik práce fanoušci prostějovského hokeje, poničili v noci ze středy 8. na čtvrtek 9. listopadu zatím neznámí sprejeři. Hanlivé sprejem nastříkané nápisy se objevily na několika místech, především poblíž Víceúčelové haly-zimního stadionu nebo například v Martinákově ulici. V tu chvíli se mezi prostějovskými hokejovými fans vzedmula obrovská solidarita a velký počet z nich se dal do okamžité opravy poničeného graffiti.

 

Viníka viděli jasného – fans Olomouce. Šlo ale opravdu o čin přívrženců Ultras Mory nebo spíše skupiny, která si říká Criminals Olomouc? Právě tuto grupu totiž někteří z příznivců nedávno fyzicky napadli a okradli minimálně o dvě vlaky, čímž se „pochlubili“ na sociálních sítích. Stalo se tak nedávno v den derby proti Přerovu. Těch prý bylo málo, tak si soky v boji šli hrdinové hledat jinde. Události z minulého týdne mohly být odvetou, ale také ne. Obě skupiny z Olomouce totiž radikálně odmítli, že s tímto hulvátstvím v Prostějově nemají nic společného.

Prostějovští Fans of Prostějov viníky označila jen proto, že se na graffiti několikrát objevil nápis Mora Olomouc? Hned po zákeřném činu neznámých sprejerů takto zareagovali na svých facebookových stránkách.

„V noci nám olomoucká Mora zničila pět pouličních graffiti. Naprostá zbabělost od tábora, jenž sám žádné graffiti nemá, a tudíž mu není možné ani oplatit stejnou mincí. Na české scéně, až na menší výjimky, navíc panuje jakési nepsané pravidlo o neničení graffiti ostatním klubům. Nejvíce zarážející na celé akci je ale posprejování národního díla s nápisem Hrdě za svou zem. Poškodit graffiti podporující naší zemi je ostuda všech ostud. Tohle vám nikdo nikdy nezapomene a ponesete za to následky. Dokážete se veřejně přihlásit k této akci, vy zbabělé krysy?,“ stojí na sociálních sítích s poněkud anonymním podpisem Fans of Prostějov.

Mezi prostějovskými a olomouckými fanoušky ledního hokeje panuje čirá nenávist od nepaměti. Mohlo to tedy být důvodem sprejerského útoku? Jak jsme již zmínili, v olomouckém prostředí momentálně působí podle zjištění Večerníku dvě skupiny fanoušků - Ultras Mora a Criminals Olomouc. Zajímavé také je, že vzájemně mezi sebou se nesnáší. A členové skupiny Ultras dle svých slov Criminals z olomoucké „plecharény“ už dávno své souputníky vyhnali. V krajském městě se na konci minulého týdne o vandalském činu v Prostějově také hodně diskutovalo a vypadá to, že olomoučtí fanoušci se od sprejerského útoku distancují. „Podle mě s tím nemá ani jedna olomoucká skupina nic společného. Nikdo snad není tak vypatlaný, aby zničil i státní symbol! Navíc těch ultras skupin je v regionu víc. A jestli se nepletu, tak naposledy měla v čmáranicích na domech v Prostějově prsty fotbalová skupinka Sigmy,“ objevila se na stránkách fanoušků olomouckého hokeje bezprostřední reakce.

Každý slušný člověk by nyní žádal, aby se sprejerský čin řádně vyšetřil a byl zjištěn pachatel, který by byl následně řádně potrestán. Ovšem nic takového se zřejmě nestane. Příznivci prostějovského hokeje totiž kupodivu tento zjevný trestný čin nenahlásili! „Žádnou takovou událost neevidujeme,“ překvapila Večerník Miluše Zajícová, tisková mluvčí Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Škoda. Pokud by se do toho pustila policie, mohlo by se z kamerových záznamů z ulic Prostějova zjistit mnoho užitečného...

Každopádně fanoušci prostějovského hokeje neponechali hanlivé nápisy na svých graffiti dlouho a už ve čtvrtek byly odstraněny. „Chtěli bychom poděkovat prostějovské veřejnosti, a to nejen fanouškovské, za obrovskou podporu při opravách našich graffiti. Ať už přímo na místě, kde se vás zastavilo opravdu mnoho, nebo zde na internetu. A jen tak mimochodem. Příspěvek o bleskové nápravě poničených děl má s přehledem nejvíce reakcí v historii naší stránky. Opět jsme si dokázali, že když budeme jednotní, tak můžeme dokázat velké věci,“ objevilo se v pátek odpoledne na stránkách Fans of Prostějov.