Naprosto mimořádná byla kvůli hygienickým opatřením proti šíření koronaviru sezóna 2020/21, takovou sportovci v novodobé historii ještě nezažili. Ti profesionální mohli být alespoň rádi, že na rozdíl od všech ostatních včetně mládeže mohli vůbec trénovat i hrát zápasy. To se týkalo rovněž hokejistů LHK Jestřábi Prostějov v Chance lize mužů ČR, kde po loňském propadáku zanechali tentokrát o něco lepší dojem.

LETNÍ OBDOBÍ: spousta změn, nový kouč i přebudovaný kádr

Až dvanácté místo v předchozím ročníku, mdle špatný herní projev a finanční utahování opasků v covidové době – to vše vedlo k radikální obměně hráčského kádru během loňského jara i léta. Skončili či byli odejiti všichni nejstarší matadoři (například Tomáš Divíšek, Tomáš Nouza, Marek Račuk), kompletně nové obsazení dostal gólmanský post, nemalý třesk nastal v obranných řadách a z poloviny jinou podobu nabrala též vozba útočníků.

Navíc došlo neplánovaně ke střídání stráží také na postu hlavního kouče, kde se náhle musela hledat náhrada za vážně nemocného Ladislava Lubinu. Místo něj narychlo přišel jiný někdejší top plejer z Pardubic, v polských službách trenérsky otřískaný Jiří Šejba. „S omlazeným týmem budu chtít předvádět rychlý, aktivní, důrazný a ofenzivně agresivní hokej,“ informoval hned po svém nástupu.

PŘÍPRAVA NA LEDĚ: nejprve koronavirus, pak rozpačité přáteláky

Herní část přípravy s kluzištěm pod bruslemi Hanáci zahájili nejhůře, jak mohli, a sice dvoutýdenním pobytem v povinné domácí izolaci vinou početného rozšíření covid-19 v celém jejich kolektivu. Tím pádem musela být zrušena účast na porubském turnaji a došlo k úplnému odvolání dvou přátelských duelů, jeden se nakonec uskutečnil v náhradním termínu.

À propos přáteláky. Úvodní tři vypadaly ze strany ptačích dravců až nečekaně skvěle, po těsné porážce 4:5 sn s Třebíčí se podařilo zdolat polské Tychy 4:1 i nabušený Vsetín 4:2. Následně však nastalo spíš trápení odstartované kardinálním debaklem 0:7 od arcirivala z Přerova, v součtu s tímhle nářezem uzavřely přípravné období čtyři porážky za sebou (Poruba 1:3, Vsetín 3:4, Šumperk 2:5).

1. AŽ 10. KOLO: start nic moc, spíš střídavě oblačno

Už před vstupem do prvoligového kolotoče se krystalizovala jasná osa týmu. Mezi tyčemi zkušený brankář Ondřej Bláha, v defenzivě borci s extraligovými zkušenostmi Jakub Matyáš, Aleš Sova, Robin Staněk či František Hrdinka, směrem dopředu zejména produktivní formace znojemských navrátilců z nadnárodní EBEL ligy Petr Mrázek, David Bartoš, Michal Gago a nový kapitán Tomáš Kaut, kanonýr Lukáš Žálčík nebo mladší dravci Dominik Hrníčko, Tomáš Jandus, Matěj Novák a Petr Chlán.

Leč zpočátku tato inovovaná parta výsledkově nijak nešlapala. Sice okamžitě došlo k avizovanému hernímu posunu směrem k větší ofenzivní atraktivitě a na projev jestřábí letky se dalo dívat mnohem víc než dřív. Hned zkraje nešťastné premiéry v Jihlavě (2:3) se však zranil Gago a bleskově oslabený i teprve postupně se konsolidující mančaft střídal vítězství s prohrami (Třebíč 6:3, Havířov 1:4, Kolín 3:2p, Benátky 6:5p, Ústí 1:4, Kadaň 8:1, Sokolov 2:5). Vše vyvrcholilo domácím propadákem v derby s nováčkem ze Šumperka (3:4).

 

KORONAVIROVÁ VÝLUKA: úplný zákaz, pak aspoň normální tréninky

Na dlouho posledním střetnutím elhákáčka se stal 10. října slibný triumf 5:2 u ambiciózního Vrchlabí. Bohužel následovala takřka dvouměsíční neplánovaná pauza způsobená opětovně masivnějším šířením covidu a na to navazujícím vládním lockdownem. Dokonce ani profi sportovci se v ČR nesměli více než tři týdny vůbec společně připravovat, načež jim po uplynutí téhle hrozivé doby uprostřed rozjeté sezóny bylo umožněno klasické tréninky obnovit.

V době totálních zákazů vedení prostějovského klubu uvažovalo po vzoru jiných mužstev o výjezdech za ledem do zahraničí, konkrétně do Polska. Z důvodu vysokých ekonomických nákladů ale od takového plánu ustoupilo. Jestřábi si tak museli vystačit nejprve jen s individuální přípravou a poté měli necelý měsíc na to, aby před restartem soutěže znovu nabrali v rámci možností co nejlepší týmovou formu.

Zároveň se vzrušeně řešilo, co dál s Chance ligou vzhledem k hromadě odložených utkání. Nakonec byla zkrácena dlouhodobá část na 34 kol s tím, že závěrečné play-off zůstane zachováno v původní podobě a všude se zavede nutnost striktního dodržování přísných hygienických opatření. „Se zrušením třetiny zápasového programu nesouhlasíme, ovšem přehlasovali nás. V každém případě se snažíme dobře nachystat na pokračování sezóny. Nakolik se nám to podařilo, ukážou teprve vlastní mistráky,“ odtušil sportovní manažer LHK a jeden z asistentů kouče Jiří Vykoukal.

PROSINEC AŽ POLOVINA LEDNA: zlepšení vystřídal další propad

Návrat k ostrým bitvám Šejbovým svěřencům vyšel kvalitně. Potrápili favorizované Kladno 4:5 pp, přemohli Frýdek-Místek 3:2 pp, Litoměřice 4:3 i Slavii Praha 3:2 a vylétli tím do horní půlky průběžné tabulky. Jenže nastalo rychlé vystřízlivění v podobě tří porážek doma na přelomu kalendářního roku od papírově silnějších protivníků (Vsetín 1:2 pp, Poruba 1:3, Jihlava 3:5). Vzápětí sice hanácká družina skolila venku oblíbenou Třebíč (2:0), nicméně zpátky do chmurných myšlenek ji uvrhl tradiční neúspěch s konkurenčním Přerovem (2:4).

„Je to pořád dokola, máme šance, ale nedáváme góly. K tomu se přidávají opakující se zbytečné chyby a horší přesilovky, ve kterých málo střílíme, cloníme i dorážíme. Když se to sečte, tak nás kvalitní celky většinou porážejí. Byť při hře pět na pět nevypadáme špatně a držíme krok. Rozhodují však početní výhody a vyložené příležitosti, trestání chyb. V těchto klíčových věcech se potřebujeme zlepšit,“ říkal kormidelník Jiří Šejba po ztraceném derby u Zubrů.

PŮLKA LEDNA AŽ ZAČÁTEK ÚNORA: série vítězství a šestá pozice

Opeřenci svého lodivoda vyslyšeli a následující šňůru mačů proti výkonnostně přijatelným soupeřům přetavili v hotové bodové orgie. Ze sedmi soubojů v rámci lehčího losu jediný prohráli (Benátky 2:3) a plných šest ovládli (Frýdek-Místek 5:4, Kolín 11:3, Ústí 2:1, Kadaň 9:2, Sokolov 5:3, Šumperk 6:3) a jako bonbónek na závěr výborné jízdy přidali rozborku tehdy vedoucího Vrchlabí poměrem 4:1! Najednou z toho byla aktuální šestá příčka v v pořadí Chance ligy.

„Po minulé nevydařené sezóně jsou prostějovští fanoušci v očekávání, co se povede letos. A my máme šanci napravit pošramocené jméno, které zdejší hokej dlouhodobě má na nějaké úrovni. Určitě by bylo fajn fandům vynahradit předchozí špatný ročník, i když nemůžou chodit povzbuzovat na zimák do hlediště. Ti věrní koukají doma a snad jim děláme radost. Dostat se před play-off mezi nejlepší čtyřku by bylo fakt super. Ale pokud to nevyjde, je podstatné vybojovat předkolo a přes něj pak zkusit postup do čtvrtfinále. Hlavně musíme jít zápas od zápasu, nemyslet moc dopředu a maximálně se soustředit na každé nejbližší utkání,“ povídal po vrchlabské exhibici mladý bek Petr Krejčí, navrátilec z benáteckého hostování.

ZÁVĚR DLOUHODOBÉ FÁZE: hrubě nevydařený finiš a logické klesnutí

Posledních sedm kol základní části bohužel ukázalo, že myšlenky na atakování elitního kvarteta a tím přímého postupu do čtvrtfinále zasahovaly pouze do oblasti pusté teorie mimo skutečnou realitu. Ta naopak Jestřábům nastavila poněkud kruté zrcadlo, neboť silní či srovnatelní sokové jim až do závěrečného kola už nedarovali jediný bodík. Černá série tudíž čítala sedmero výsledkových neúspěchů v řadě, postupně Kladno 2:4, Přerov 3:5 (aneb další nezvládnuté derby s Tury), Vsetín 1:5, Havířov 1:4, Litoměřice 3:4, Slavia Praha 2:5, Poruba 1:6). Namísto sprintu upachtěné klopýtání do cíle a propad tabulkou na jedenáctý post…

„Proč se nám v závěru soutěže nedařilo? Sešlo se toho asi víc. Samozřejmě těžší los, ke konci jsme narazili většinou na nejsilnější soupeře. Když jsme zapracovali na nějakém herním problému a pořešili ho, tak hned vyplavalo něco jiného, celkově toho bylo hodně. Což se pak projevilo i na výsledcích, proto jsme klesli ze šestého místa na jedenácté,“ zpětně analyzoval kapitán Tomáš Kaut.

PŘEDKOLO PLAY-OFF: dvojí dlouhé vedení v porubě nepomohlo, nastal rychlý konec

Shodou okolností šli Prostějované v úvodním dějství vyřazovacích bojů na HC RT Torax, s nímž uzavírali dlouhodobý program prvoligového ročníku. Na vysoce kvalitního soka považovaného před sezónou za jednoho z největších favoritů se důkladně nachystali a dokázali mu pořádně zatápět. V obou úvodních střetnutích série na severu Moravy dlouho vedli, napoprvé 1:0 a napodruhé dokonce 2:0. Leč Porubští pokaždé v úplném závěru skóre otočili. Výsledné rezultáty zněly vzhledem k nadmíru slibným vývojům až krutě: 1:2 v prodloužení a 2:4. Načež se průběžný zápasový stav 0:2 již nepovedlo ve třetím duelu na vlastním kluzišti nijak zdramatizovat, ačkoliv muži elhákáčka mohutným tlakem snížili na 1:2 a při několika tutovkách sahali po vyrovnání. Marně. Hosté odskočili na 1:5. A prošli dál, zatímco vyřazeným dravým ptákům definitivně skončila sezóna – obsazením jedenáctého fleku.

„Věděli jsme, že Poruba má nějakou kvalitu, ale na každý tým se dá připravit. Všechny tři zápasy série jsme, myslím, odehráli dobře, z prvních dvou venku vedl soupeř snad jen pět minut, a přesto oba vyhrál. Domů jsme tak jeli za stavu 0:2 na utkání, i když jsme na ně měli. A minimálně jedno vítězství si mohli přivézt, aby to bylo 1:1. V úvodní části třetího zápasu jsme pak působili trochu odevzdaně, dostali dva góly. O přestávce přišly nějaké změny, trenéři nás zvedli a řekli, ať hrajeme svůj hokej. To se dařilo, snížili jsme a měli vyložené šance na vyrovnání, včetně samostatných nájezdů. Bohužel jsme je nedali, soupeř zvýšil na 1:3. A potom už věděl, že vyhraje, přidal ještě čtvrtý gól, my jsme asi trochu rezignovali,“ zhodnotil forvard Dominik Hrníčko.

Statistiky hráčů LHK Prostějov v Chance lize

ČR 2020/21 – součet základní části a play-off

brankáři                        zápasy  minuty ink. góly                čistá konta          průměr                úspěšnost

Ondřej Bláha           34        1937    101                  1                      3,13                 90,61

Adam Wolf              4          220      17                    0                      4,64                 84,11

obránci                    zápasy TM     +/−      góly     asistence        body

Tomáš Drtil             37        36        0          6          14        20

František Hrdinka   33        14        -2        3          13        16

René Piegl               33        6          +7        2          6          8

Martin Pěnčík          24        12        +8        1          7          8

Petr Krejčí               17        22        +2        2          5          7

Jakub Matyáš          27        18        -7        1          2          3

Aleš Sova*              10        6          +1        1          1          2

Robin Staněk           28        16        -3        0          1          1

Dominik Rudl*        5          0          +1        0          1          1

Vlastimil Hefka       13        4          -4        0          0          0

Mario Kellner          3          2          -1        0          0          0

útočníci                   zápasy TM     +/−      góly     asistence        body

Petr Mrázek             36        22        +7        22        25        47

David Bartoš           34        8          -5        9          24        33

Petr Chlán                33        49        +13      14        17        31

Lukáš Žálčík           36        16        -1        12        16        28

Dominik Hrníčko    34        18        +6        16        11        27

Matěj Novák            36        20        -6        10        6          16

Tomáš Kaut 36        14        -8        5          11        16

Tomáš Jandus          37        8          -1        5          11        16

Daniel Vachutka      35        16        -7        4          10        14

Michal Gago            19        6          +1        1          9          10

Lukáš Motloch        36        36        -7        4          4          8

Kryštof Ouřada        23        2          +2        1          5          6

Josef Podlaha          16        0          -3        2          1          3

Jakub Wojnar*        5          2          +3        0          2          2

Michal Janeček       18        4          -4        0          1          1

Petr Antoníček        5          2          0          0          0          0

Tomáš Komínek*    2          0          0          0          0          0

František Wágner*  1          0          0          0          0          0

* takto označení hráči tým během sezóny opustili