Klasická příprava na ledě odstartovala pro Jestřáby v úterý 20. července. Po individuální letní přípravě se k prvnímu společnému tréninku na ledové ploše sešlo prozatím kompletní mužstvo. Mezi mantinely byla pod vedením trenérů Tottera, Wojnara a Lakosila k vidění řada cvičení, poté hráči společně hráli modelový zápas a závěr patřil ještě kondičnímu bruslení.

Led na zimním stadionu v Prostějově začal vznikat během minulého týdne. V pondělí 19. července jej hráči v odpoledních hodinách využili ke zkoušce nové výstroje a bruslí. Ostrý start a pořádné tréninkové dávky jim začaly až o den později, tedy v úterý dopoledne. V první části tréninku hráči měli řadu cvičení, ve druhé proti sobě sehráli zápas – bílí proti černým. Třetí a závěrečná část sestávala z kondičního bruslení. „Kluci vypadali velmi dobře. Bylo vidět, že už jim led hodně chyběl, chtěli pracovat od prvních vteřin,“ komentoval první trénink pro klubový web hlavní trenér A-týmu Aleš Totter.

Jaký byl první trénink z pohledu hráčů? „První trénink na ledě je vždycky těžký. Myslím si, že na to, že jsme byli poprvé na ledě, to nebylo vůbec špatné. Těžké to samozřejmě bylo, ale to jsme všichni čekali, že to tak týden dva bude,“ řekl po prvním tvrdém drilu útočník Petr Beránek. To další forward Tomáš Jiránek, který na Hanou přišel z jihlavské Dukly, se po tréninku cítil hodně unaveně. „Musíme to nějak zvládnout. Začátky jsou nejtěžší, ale za chvíli se do toho určitě všichni dostaneme a bude to vypadat jinak,“ uvedl Jiránek.

Prvek, který prostějovští kouči zařadili do pravidelných tréninků, jsou modelové zápasy. Pro většinu hráčů je tento typ tréninků novinkou. „Abych řekl pravdu, tak při prvním tréninku jsem je nikdy nezažil. Všechno je ale jednou poprvé. Doufám, že nám to pak v sezóně pomůže a budeme na tom fyzicky lépe než ostatní týmy,“ vyjádřil se k simulovaným zápasům Jiránek. Na takové tréninky není zvyklý ani brněnský rodák Beránek. „Bylo to složité a dost namáhavé. Tento systém tréninků je jiný, nejsem na něj zvyklý. Na druhou stranu je to něco nového jak pro všechny kluky, tak pro mě. Určitě nám to pomůže bruslařsky i s celkovou přípravou do sezóny. Vidím to pozitivně,“ doplnil Beránek.

Aktuální soupiska hanáckého celku se nyní skládá ze 32 jmen. Mezi nimi jsou i jména hráčů na zkoušku, kteří ještě nemají svoji pozici jasnou. „Teď to bude velmi těžké období. Chceme kluky, kteří tu jsou na zkoušku vidět ve velkém tempu, a právě proto děláme modelové zápasy. Je tu velká konkurence, ale každý má šanci se ukázat. Příští pátek to budeme muset rozseknout a s některými hráči se rozloučíme,“ přiznal hlavní kouč prostějovského mužstva.