Úvodní zápas letní přípravy mají za sebou hokejisté LHK Jestřábi Prostějov. V úterý se utkali s polským Jastrzebie a ukázali se v dobrém světle: nejenže tým zvítězil 2:1, ale celkově zanechal solidní pocit. Má tak na co navázat v dalších týdnech. Až do konce srpna jej totiž čekají dva přípravné zápasy týdně. Sestava přitom nadále není uzavřená.

Dva góly, vítězství. Hlavně však dobrý dojem. To si na úvod přípravy odvezli prostějovští Jestřábi od polského mistra z Jastrzebie. „Na to, že to byl první zápas, tak to mělo opravdu vysoké nasazení, vysoké tempo. Bylo vidět, že máme chuť do hry,“ ohlédl se pro Večerník za letošní zápasovou premiérou asistent trenéra Vlastimil Wojnar. „Jak ze střídačky, tak potom zpětně, když jsme se dívali na video, to vypadalo velmi dobře. Takže jsme byli vcelku spokojeni s výkonem od gólmana až po posledního útočníka. Ale uvidíme dál,“ dodal v rámci hodnocení zápasu v roli jednoho z koučů Prostějova.

Podobně to viděl také hlavní trenér Aleš Totter. „Zápas měl slušné tempo na to, že byl prvním. Bylo vidět, že kluci se na zápas těšili, vždyť se jen trénovalo. Teď by to se dvěma zápasy týdně mělo získat jiný rytmus,“ nechal se slyšet nový kouč Jestřábů. Soupeř přitom nebyl žádnou malou výzvou: Jastrzebie trvale patří k tomu nejlepšímu v polském hokeji. Nicméně trenéři jen nechválili. Ale vyjádřili se i k tomu, kde může tým tlačit bota. „Asi naše největší plus bude útočná hra, protože kromě forvardů jsou i naši beci ofenzívně zaměření. Samozřejmě hrozí otevírání okének dozadu, takže máme trochu strach, aby se to nezvrtlo v nějaké chaotické výpady a brejky soupeře. To bude asi největší problém,“ povzdechl si Vlastimil Wojnar. „Zřejmě nás čekají atraktivní zápasy se spoustou šancí. Už jsme říkali Ondrovi Bláhovi, že to bude letos na něm,“ směje se záhy.

Nyní už čekají na Prostějov čeští soupeři, nejprve Třebíč a Vsetín. „Bude to pro nás lepší porovnání vzhledem k jejich typologii. Uvidíme i představu našich konkurentů o herních systémech. Bude to pro nás ukazatel, jak pracujeme, na čem naopak pracovat více a co na tyto soupeře platí. Celkově pak bude důležité měřítko,“ rozebral blížící se zápasy Totter. Jeho týmu zatím přeje štěstí a ve větším se ho netýkají zdravotní problémy. „Akorát Honza Štefka nám chybí kvůli zranění ruky, ale bruslí s námi. Pár dní nám ještě chybět bude, potom už by se to mělo ustálit,“ dodal a prozradil, že v nejbližších zápasech by měli dostat šanci i mladíci jako Michal Janeček nebo Josef Podlaha. Totéž platí o dvojici mladých brankářů. „Ondra Bláha příští týden, pokud budou ostatní brankáři v pořádku, nebude chytat a rozdělí si mezi sebe zápasy Marek Micka a novic Martin Altrichter mladší,“ řekl Aleš Totter. Tým pak nyní čítá hned 16 útočníků. Už teď je ale jisté, že jich na konečné soupisce bude méně. „Ano, jedno, možná dvě jména ještě škrtneme,“ potvrdil trenér.