Obrovskou tradici má mezinárodně špičkový atletický mítink Zlatá tretra v Ostravě. A odnepaměti jej provází seriál závodů pro děti z celé České republiky Čokoládová tretra. Jeden z dílů jeho letošního již 62. ročníku zavítal tradičně i do našeho regionu, když ve čtvrtek 5. května odpoledne proběhl na školním stadiónku ZŠ Jana Železného Prostějov.

 Místní klání bylo jedním z jedenácti základních kol Čokoládové tretry 2022 v ČR. Už dříve se dějišti stala města Vyškov, Blansko, Olomouc a Břeclav, dalšími budou Český Těšín, Opava, Vsetín, Třinec, Havířov a Ostrava. Projekt královny sportů se dokonce rozrostl i za hranice státu na Slovensko, konkrétně do Bratislavy, Košic a Žiaru nad Hronom. Jak v téhle společnosti obstál Prostějov? Velice dobře!

Na start dorazily celkem dvě stovky malých závodníků šesti věkových kategorií. O postup do semifinálové fáze zápolily naděje v kategoriích A (ročníky narození 2016 a 2015) v běhu na 100 metrů, B (2014 a 2013) na 200 metrů a C (2012 a 2011) v běhu na 300 metrů i v hodu raketkou Vortex. Vložené disciplíny nepostupové pak představovaly běžecké sprinty těch úplně nejmenších: 60 metrů pro předškoláky (2018 a 2017) i batolata (2020 a 2019) vedená rodiči za ruku a 30 metrů pro miminka (2022 a 2021) nesená v náručí rodičů.

Slavnostní zahájení čtvrteční akce provedli primátor statutárního města Prostějova František Jura, jeho náměstci Jiří Pospíšil, Jan Krchňavý i Jiří Rozehnal, náměstek primátora města Olomouce Karel Konečný a ředitel pořádající ZŠ Jana Železného Dalibor Ovečka. Jako patron tohoto základního kola v hanáckém městě dorazil bývalý vynikající český reprezentant v běhu na 400 metrů překážek Jiří Mužík. Vícenásobný mistr republiky a evropský šampión v hale povzbuzoval atletické talenty při závodění, předával medaile nejlepším i rozdával podpisy v rámci autogramiády, nemohlo chybět ani společné focení s četnými zájemci.

Za ideálního počasí, které skvěle vydařenému sportovnímu podniku tentokrát maximálně přálo, zvítězil zdravý aktivní pohyb nastupující generace, jejíž čiré nadšení mnohonásobně předčilo důležitost prvenství, druhých či třetích míst. Zvlášť po předchozích covidových letech, kdy hygienická nařízení rušila všechny podobné akce včetně Čokoládové tretry. Tentokrát už zaplaťpánbůh ne a nejlepší ze všech kategorií tak získali právo startu v semifinále, jež hostí 30. května Ostrava. Tamtéž se pak o den později utkají děti s top semifinálovými výkony při finálových bězích v rámci předprogramu samotné Zlaté tretry 2022 nabité atletickými hvězdami z celého světa.