Jubilejní 20. ročník vyhlašování ankety nejlepších sportovců Olomouckého kraje, kterou tradičně pořádalo hejtmanství společně s marketingovou společností TK PLUS Prostějov, proběhlo v Moravském divadle v Olomouci. Mezi jednotlivci zvítězil hvězdný olomoucký hokejista David Krejčí, před šermířem Jakubem Jurkou a kanoistkou Terezou Kneblovou. Hokejisté HC Olomouc ovládli kategorii družstev, nejlepším trenérem je Zdeněk Moták. Mezi oceněné se dostal i Jiří Novák z prostějovského tenisového klubu, šéf zdejších nohejbalistů Jaromír Faltýnek nebo neslyšící judistka Julie Švecová.

„Všem oceněným přeji, aby byli podobně úspěšní také v dalších sezónách. Za necelé dva měsíce náš kraj hostí Letní olympiádu dětí a mládeže. Věřím, že řada z nich za pár let bude bojovat o vítězství v naší anketě,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Vítěz kategorie jednotlivců si cenu nemohl převzít osobně, protože s národním týmem odlétal do Švédska, místo něj na pódium dorazil otec Zdeněk. „Mám vyřídit, že si ceny moc váží a že se bude snažit všem udělat radost na ledě za pár týdnů na mistrovství světa,“ uvedl tatínek velké hokejové hvězdy.

Za tým HC Olomouc cenu převzal trenér a jednatel klubu Jan Tomajko. „Každá cena se počítá, takže máme radost. Přesto se budeme snažit, aby příští sezóna byla ještě lepší. Chceme se už podívat do extraligového semifinále,“ prohlásil Tomajko.

Mezi trenéry triumfoval kouč hokejových Kohoutů Zdeněk Moták, který se po letošní sezóně s hanáckou metropolí rozloučil a odchází do Třince. Na druhé příčce skončil in memoriam dlouholetý kouč olomouckých volejbalistek Jiří Teplý a třetí Miroslav Čada, kormidelník čerstvých volejbalových šampionek z Prostějova. „Je to milé rozloučení s Olomoucí, která je jednoznačně hokejovým městem. Věřím, že se to v dalších letech potvrdí. Ceny si vážím, stejnou si určitě zaslouží Jan Tomajko, se kterým se skvěle spolupracovalo,“ vyjádřil své pocity Moták.

Mezi juniorkami triumfovala mistryně světa v kanoistice Klára Kneblová, kategorii juniorských družstev ovládli tenisté TK Agrofert Prostějov. Nejlepší handicapovanou sportovkyní byla vyhlášena neslyšící judistka Julie Švecová, první příčku mezi postiženými sportovci ovládl účastník paralympiády ve sportovní střelbě Tomáš Pešek.

Pro čestnou cenu si na pódium přišel předseda prostějovského nohejbalového klubu Sokolů Jaromír Faltýnek a prestižní Cenu Olomouckého kraje si převzal tenista a bývalý pátý hráč světa Jiří Novák. „Byla to velká sportovní přehlídka. Jsem rád, že po roční pauze se vše vrací do obvyklých kolejí,“ komentoval vyhlašování ankety Petr Salava, který slavnostním večerem provázel. Kromě sportovců na jevišti přivítal operní pěvkyni Markétu Fassati, písničkáře Voxela a také operního pěvce Jakuba Rouska.

„Nezáleží na tom, zda vyznáváte populární sportovní aktivity nebo se věnujete takzvanému menšinovému sportu, který je zrovna teď stranou zájmu médií. Každý sport je sám o sobě výhrou, když se dělá srdcem,“ uvedl během slavnostního večera Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Hejtmanství dává do rozvoje sportu v regionu milióny korun ročně – nejen na samotnou činnost sportovců, ale investuje také do rekonstrukcí sportovního zázemí a přispívá třeba i na výchovu nových trenérů. Zvláštní důraz pak klade na podporu sportovců s handicapem. „Naší snahou je, aby podmínky pro sport měli všichni lidé v Olomouckém kraji stejné. Nezáleží na tom, zda hrajete okresní přebor nebo první ligu, ale že se hýbete,“ dodal k principům rozdělování dotací do sportu Michal Zácha, náměstek hejtmana pro oblast sportu.

Vítěze jednotlivých kategorií vybírala zvlášť složená hodnoticí komise. Konečné pořadí schválilo Zastupitelstvo Olomouckého kraje.

 

Výsledky 20. ročníku ankety Nejlepší sportovec Olomouckého kraje:

Nejlepší sportovec:

1. David Krejčí          lední hokej      HC Olomouc

2. Jakub Jurka            šerm                Dukla Olomouc

3. Tereza Kneblová    kanoistika       SK UP Olomouc

Nejlepší družstvo:

1. HC Olomouc          lední hokej

2. SK UP Olomouc    kanoistika

3. VK UP Olomouc    volejbal

Nejlepší junior:

1. Klára Kneblová      kanoistika       SK UP Olomouc       

2. Linda Nosková       tenis                TK Precheza Přerov

3. Radovan Štec        cyklistika       SKC TUFO PARDUS Prostějov

Nejlepší juniorské družstvo:

1. TK AGROFERT Prostějov                    tenis

2. SKC TUFO PARDUS Prostějov             cyklistika

3. SK UP Olomouc                                        kanoistika

Nejlepší trenér:

1. Zdeněk Moták                    lední hokej      HC Olomouc

2. Jiří Teplý in memoriam     volejbal          VK UP Olomouc       

3. Miroslav Čada                  volejbal          VK Prostějov

           

Nejlepší handicapovaný sportovec:

1. Tomáš Pešek                      sportovní střelba        SK TPS Olomouc

Nejlepší handicapovaná sportovkyně:

1. Julie Švecová                     judo                            SK neslyšících SKIVELO Olomouc

Čestná cena:

Jaromír Faltýnek                    nohejbal                     TJ Sokol I Prostějov

Cena Olomouckého kraje

Jiří Novák                   bývalý profesionální tenista  TK Agrofert Prostějov          

 

19 sportovec graf