Seznam 61. ročníku atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava se rozšiřuje o další hvězdná jména. A na příští úterý 31. května je naplánováno také jedno velké loučení. Prostě, na stadionu v Ostravě-Vítkovicích se to bude lesknout, zářit, tleskat a asi i plakat. Nedávná světová hvězda běhu na 400 metrů překážek, dvojnásobná mistryně světa a bronzová olympijská medailistka z Londýna Zuzana Hejnová se totiž přímo na ploše rozloučí s českými fanoušky.

„Moje atletická dráha se nachýlila ke konci, protože s přítelem Markem Zúberem čekáme miminko. Mám za sebou skvělou kariéru, jsem vděčná za všechno, co se mi povedlo i nepovedlo, a ze srdce děkuju všem, kteří mě podporovali a podporují,“ odůvodnila odchod z atletické scény vynikající běžkyně. Kvůli sérii zranění úspěšná reprezentantka naposledy závodila 8. září 2020 na Zlaté tretře, kde běžela 300 metrů překážek. Právě prestižní ostravský mítink si vybrala jako místo oficiální rozlučky. „Chtěla jsem se loučit na stadionu před českými diváky. Jen se už neproběhnu, protože se už ani nevejdu do džínů,“ uvedla se smíchem Hejnová.

Především se však bude na Zlaté tretře závodit a pořadatelé věří, že dojde také na přepisování historických tabulek. Co ještě na stránkách Večerníku nebylo zmíněno, tak osmnáctiletá Christine Mbomaová z Namibie, která vloni získala stříbro na OH v Tokiu a zlato na juniorském mistrovství světa v běhu na 200 metrů, se pokusí vylepšit druhý nejstarší rekord Tretry, který časem 22.07 z roku 1981 drží legendární Jarmila Kratochvílová. „Těším se na Zlatou tretru v Ostravě, ráda bych předvedla rychlý čas. Minulý rok byl skvělý, jsem za to vděčná a chci na tom postavit letošní sezónu s cílem neustále se zlepšovat. Ostrava bude perfektním startem souboje se světovou elitou a pomůže mi v přípravě na mistrovství světa,“ je přesvědčena mladá atletka.

Zlatým hřebem letošního mítinku budou i oštěpařské soutěže. Organizátoři jsou potěšení, že svůj druhý start sezóny bude mít v Ostravě světová rekordmanka  Barbora Špotáková, která je zároveň i držitelkou rekordu tretry. Její duel s Nikolou Ogrodníkovou a olympijskou stříbrnou medailistkou Mariou Andrejczykovou by měl být jednou z ozdob večera. „Je tady nová atletická sezóna a s ní další ročník Zlaté tretry, na kterou se velmi těším. Bude tam velmi silná domácí a zahraniční konkurence, nechci zůstat pozadu. Těším se na podporu diváků,“ vzkázala Polka, která se vloni zlepšila na 71.40. V mužské soutěži potvrdil start senzační vítěz z Dauhá Anderson Peters z Grenady, který v Kataru dosáhl 93.09, páté místo historie. Jeho duel s Vadlejchem a Vetterem bude také vrcholným zážitkem mítinku. Navíc přijede i olympijský vítěz z Londýna Keshorn Walcott z Trinidadu a Tobaga.

S rychlými sprintery jménem Blake se doslova roztrhl pytel. Legendární Yohan bude na Tretře startovat na 100 m. Je druhý muž historie za Boltem, co se týká osobních rekordů 9.69 a 19.26. Má i dvě zlata dvě stříbra z OH a je mistrem svět ana 100 m. Jeho mladší jmenovec Jerome Blake je z Kanady a má stříbro z OH v Tokiu v štafetě na 4x100 m. V tomto roce se už zlepšil na 10.00 a 20.04.

Stříbrný z OH v Tokiu Lamecha Girma bude ozdobou běhu na 3000 m překážek. V pátek na úvodním mítinku DL skončil druhý o setinu za 8.09.67. Má také stříbro z MS 2019 a na halových MS 2022 na hladkých 3000 m. Jeho etiopský rekord má hodnotu 8:01.36. Celá plejáda dalších účastníků bude útočit na limity na MS a ME, včetně nové generace českých steeplařů.

„Zlatá tretra je opravdu významným podnikem. V kategorii světových challengerů byl za posledních pět let hodnocen mezi třemi nejlepšími. Vždy se snažíme úroveň startovního pole udržet a zatím se nám to daří. Bude to další ostravský atletický svátek,“ souhlasí Miroslav Černošek, jehož marketingová společnost TK PLUS tradičně Zlatou tretru zastřešuje a práva vlastní až do roku 2025.

Hlavní program Zlaté tretry startuje těsně před sedmnáctou hodinou. Vstupenky na hlavní tribunu jsou už vyprodané, k mání jsou nadále však do ostatních ochozů od 200 do 1500 korun, prodej probíhá přes síť ticketstream.cz.