Říká se, že jedinou upřímnou láskou je láska k jídlu. U některých se k ní však přidává také láska k pohybu. Právě ti se sešli v sobotu 21. května v Čehovicích na 7. ročníku přespolního běhu Čehovská desetitisícovka, aby se tu nejen dobře najedli, ale i zasportovali. Na tradici oblíbené akce se v Čehovicích podařilo navázat po dvouleté covidové přestávce.

Zlaté slunce na obloze, trať s výhledem na zelená pole, vítr ve vlasech, uzené cigáro servírované v březovém háji a kamarádskou atmosféru na startu i v cíli. To vše, a k tomu ještě mnoho dalšího nabídla letošní Čehovská desetitisícovka. Na start hlavního závodu na 10 kilometrů se tentokrát ve slunečném dopoledni postavilo 47 běžců, z toho bylo 14 žen. Společně s nimi také vyběhli čtyři ženy a čtyři muži, kterým pro dobrý pocit stačila trať dlouhá čtyři kilometry. Ještě před nimi si zazávodili ti nejmenší, kteří oběhli místní multifunkční hřiště, a ti již poněkud odrostlejší, kteří změřili síly na kilometrové trati k místnímu kostelu a zpět.

Čehovská desetitisícovka je součástí Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje, díky níž se amatérští sportovci mohou podívat na celou řadu krásných míst našeho regionu. Čehovice se svým okolím mezi ně nesporně po právu patří. Ostatně nikoliv nadarmo se u zdejšího malebného rybníka ve stejný den jako běžci sešli také rybáři na vyhlášených závodech. „Pokud by někdo z nich vytáhl z rybníka žraloka, tak by nám zde těch běžců určitě přibylo,“ žertoval jeden z přítomných.

K podobné kuriozitě však nedošlo, a tak motivací přítomných bylo hlavně to, aby se udrželi v dobré kondici a zdraví. „Je to krásná trať, nikdy si to tu nenechám ujít,“ svěřil se mimo jiné Ladislav Špacír, který je ve svých 67 letech skutečnou legendou běžeckého sportu.

Do Čehovic však dorazili nejen ostřílení borci, ale i ti, kteří běhají jen pro radost a bez ohledu na stopky. Navzdory vydařenému počasí účast nebyla tak vysoká jako v uplynulých ročnících. „Zažili jsme tady už i dvojnásobný počet běžců. Nicméně je to stejné jako u všech podobných akcí, lidé se po covidové přestávce k pohybu vrací spíše pozvolna. Pro nás je nejdůležitější spokojenost účastníků a to, že nám nezbylo žádné cigáro,“ zhodnotil za pořadatele s úsměvem Luděk Coufal s tím, že příští rok by Čehovská desetitisícovka v kalendáři milovníků běhu v přírodě určitě neměla chybět. 

 

výsledky čehovské desetitisícovky

MUŽI:

1. Pavel Dvořák                     36:20 min.

2. Zdeněk Krejčí                    37:19

3. Lukáš Koudelka                 38:15

ŽENY:

1. Lenka Hlasovská                44:18min.

2. Kateřina Ondrušík              45:11

3. Radka Coufalová               48:46