Stražisko se stává obcí sportu zaslíbenou. Po oblíbeném triatlonu Veteran Steel Man zde od loňského roku našel zázemí i stejnojmenný duatlon. Na jeho start se uplynulou sobotu 28. května postavilo 25 statečných mužů a žen. Někteří z nich si kromě běhání a jízdy na kole po dokončení závodu také s chutí zaplavali v již napuštěném bazénu. 

Stejně jako při loňské premiéře byl duatlon vypsán na dvě trati. První z nich představovala 4 kilometry běhu v kopcovitém okolí Stražiska, 25 kilometrů jízdy na kole ve směru Suchdol – Jednov – Konice – Stražisko a konečně asi 7 km běhu na trase ze Stražiska na Růžov a zpět. Jediný rozdíl ve druhé variantě „hobby“ spočíval v tom, že její účastníci si místo sedmikilometrové trasy na závěr zopakovali úvodní čtyřkilometrovou.  

Na společný start se postavilo 19 závodníků soutěžících na delší distanci, variantu hobby pak zvolilo dalších 6 sportovců. Ve srovnání s loňskou premiérou, kdy dorazilo celkem 58 vytrvalců, se jednalo o znatelný úbytek. „Loni mě počet účastníků překvapil, až šokoval. Letos jsme si řekli, že do toho půjdeme, pokud se přihlásí více jak dvacet lidí. A to se podařilo. Nakonec několik z těch dopředu přihlášených nedorazilo, naopak se tu objevili jiní,“ objasnil za organizátory Jan Kovanda, který zároveň moc poděkoval všem sponzorům za ceny pro ty nejlepší. Všichni si pak za nevysoké startovné mohli kromě připraveného občerstvení na trati i v cíli také pochutnat na řízku, který jim připravil nový brigádnický tým obsluhující na oblíbeném koupališti. V něm nešlo přehlédnout i několik žen příchozích z válkou sužované Ukrajiny.   

Sehraný organizátorský tým by určitě zvládl připravit závod i pro více lidí včetně těch, kteří by si podobný sport vyzkoušeli vůbec poprvé. „Každopádně jsme moc rádi, že kromě našich věrných si to k nám přišly vyzkoušet i nové tváře, kterým se u nás líbilo, a to tak, že už přislíbily účast na triatlonu. Ten se bude konat v sobotu 30. července opět na koupališti ve Stražisku,“ dodal Kovanda s tím, že na veskrze letní akci je už nyní přihlášeno šedesát lidí.

Triatlon se od duatlonu liší tím, že se v něm kromě běhu a kola také plave. A i na to neplánovaně došlo. Několik z odolných účastníků, kteří milují nejen pohyb, ale nezaleknou se ani chladnější vody, si totiž po skončení závodu vychutnalo perfektní osvěžení v již napuštěném bazénu malebné plovárny. 

 

TŘI NEJLEPŠÍ...

Muži:

1. Jiří Strbáček                       1:35:12 hod.

2. Jan  Blokeš                         1:39:50

3. Tomáš Hruban                   1:39:57

Ženy:

1. Kateřina Skřebská              2:04:08

2. Tereza Řehulka                  2:20:55

3. Andrea Doleželová             2:26:27