První vrchol této sezóny pro parašutisty Armádního sportovního oddílu Dukla Prostějov reprezentující Českou republiku je tady! Stane se jím vojenské mistrovství světa CISM 2022 v rakouském Güssingu, které začíná právě dnes, tj. v pondělí 20. června, a potrvá do čtvrtka 30. června.

Půjde o 45. armádní šampionát v klasickém parašutismu a soutěžit se během něj bude ve skupinové akrobacii, individuální akrobacii i přesnosti přistání. Všechny výsledky se navíc tradičně sečtou do absolutního pořadí jak jednotlivců, tak družstev.

Prostějovští borci dlouhodobě patří mezi širší mezinárodní špičku v disciplíně skupinová akrobacie, zatímco na přesnost přistání pravidelně bývají na úplně nejvyšších příčkách. Individuální akrobacie přitom byla parádní disciplínou Libora Jirouška, ale ten již loni ukončil aktivní kariéru a stal se vedoucím starším trenérem.

Do Rakouska tudíž odcestovala částečně pozměněná sestava Dukly ve složení Oldřich Šorf, Petr Směšný, Miloslav Kříž, Bonifác Hájek a Petr Chládek, coby kameraman skupinové akrobacie ještě Jakub Pavlíček. „V minulých letech jsme ze světových šampionátů vždy přivezli nějakou medaili, většinou jich bylo i víc. Věřím, že se nám také letos bude dařit a na dosažené úspěchy navážeme,“ řekl před cestou na šampionát Libor Jiroušek.

Poslední přípravou na vrcholnou akci měl být úvodní závod Světového poháru na přesnost přistání 2022 v chorvatské Rijece. Tento podnik však výrazně ovlivnilo nepříznivé počasí, jež dovolilo odskákat jediné kolo a klání tudíž zůstalo bez výsledků.