Úplný závěr letošního školního roku zpestří významná a svým rozsahem obří sportovní akce. Ano, v plném běhu už jsou Hry X. letní olympiády dětí a mládeže 2022! Dějištěm jubilejního ročníku se stal Olomoucký kraj, a to včetně Prostějova.

Centrem rozsáhlého dostaveníčka pohybových talentů budoucí generace logicky je Olomouc, kde včera večer proběhlo na fotbalovém Andrově stadionu SK Sigma OL slavnostní zahájení. V jeho rámci zapálil olympijský oheň vynikající oštěpař Jakub Vadlejch. A při nástupu výprav jednotlivých českých krajů nesly jejich vlajky jiní špičkoví sportovci, například olympijský vítěz z loňského Tokia ve sportovní střelbě Jiří Lipták, legendární atletka Jarmila Kratochvílová či její současná následovnice Bára Malíková. Domácí tým takto vedl v čele bývalý kapitán volejbalové reprezentace mužů Petr Zapletal.

Jednotlivé soutěže pod dohledem maskota orla Oldy začínají v pondělí 27. června, tedy právě dnes. A potrvají až do čtvrtka 30. června, přičemž je osobně navštíví celá řada dalších osobností. Například Karel Poborský (fotbal), Jiří Prskavec a Lukáš Rohan (vodní slalom) nebo Jiří Novák (tenis). Ambasadorem podniku pro 3539 kvalifikovaných mladých sportovců ve dvaceti odvětvích je známý trenér sjezdového lyžování Tomáš Bank.

Ubytování nalezli všichni účastníci věkových kategorií staršího žactva (U15) i mladšího žactva (U13) v olomoucké Olympijské vesnici, letošní LODM navíc má i svůj Olympijský dům v Pevnosti poznání Olomouc. Právě tam budou každý den probíhat medailové ceremoniály se slavnostním předáváním cenných kovů nejlepším.

Česká televize odvysílá na programu ČT Sport téměř třicet hodin přímých přenosů a záznamů, kromě toho bude program soutěží poprvé v historii živě streamovaný i volně dostupný na www.olympijskytym.cz/tv.

A na které sporty se v průběhu letní olympiády dětí a mládeže vlastně můžeme těšit? Jsou to atletika, badminton, basketbal, beachvolejbal, cyklistika, florbal, fotbal, gymnastika, házená, judo, kanoistika, karate, orientační běh, plavání, šerm, sportovní střelba, synchronizované plavání, taneční sport, tenis a volejbal.

Některé z nich se přitom odehrají přímo v Prostějově! Dráhová cyklistika na velodromu za Kosteleckou ulicí (pondělí 27. až středa 29. června), florbal ve Sportcentru DDM a RG a ZŠ Otto Wichterleho (pondělí 27. až čtvrtek 30. června), sportovní gymnastika na ZŠ Melantrichova (pondělí 27. až středa 29. června), tenis v areálu TK Prostějov v Kostelecké ulici (pondělí 27. až čtvrtek 30. června) a volejbal dívek v Národním sportovním centru PV (pondělí 27. až čtvrtek 30. června).

Tak neváhejte, přijďte se na vlastní oči podívat a mládežnickým nadějím zafandit!

„Čeká nás opravdu velká, krásná a jedinečná sportovní akce, tak si ji všichni společně užijme,“ vyzval ještě před zahájením X. LODM hejtman pořádajícího Olomouckého kraje Josef Suchánek.