Poslední čtyři červnové dny patřily významné sportovní akci s velkým celospolečenským dosahem. Šlo o jubilejní 10. Letní Olympiádu dětí a mládeže 2022, kterou organizoval Olomoucký kraj. Pět z celkového počtu dvaceti sportovních odvětví přitom proběhlo přímo v Prostějově.

Volejbal dívek se hrál v Národním sportovním centru PV, florbal ve Sportcentru DDM i v RG a ZŠ Otto Wichterleho, tenis v areálu TK Prostějov za Kosteleckou ulicí, cyklistiku hostil hned vedle prostějovský velodrom a sportovní gymnastika našla azyl v tělocvičnách ZŠ Melantrichova.

Nejvíce se zaskvěly tenisové naděje místního klubu, jež v obou věkových kategoriích vesměs postoupily do bojů o medaile a posbíraly i několik prvenství. Podobně skvěle se dařilo také talentovaným volejbalistkám Olomouckého kraje, které se čtyřmi hráčkami VK Prostějov v kádru postoupily až do finále, aby nakonec získaly stříbro.

„Přípravě na tento vrcholný čtyřdenní turnaj jsme věnovali spoustu úsilí včetně řady soustředění i tréninkových zápasů, což se vyplatilo. Holky zvládly důležitou akci výborně, druhé místo na olympiádě je pro ně zaslouženým úspěchem. Navíc se vše povedlo na jedničku také po organizační stránce,“ spokojeně konstatoval trenér zdejších děvčat zpod vysoké sítě Aleš Novák.

Florbalistky Olomouckého kraje dokonce dívčí turnaj v tomto sportu parádním způsobem ovládly! V celkovém pořadí krajů obsadil ten domácí pořádající čtvrté místo s 374 body na kontě, když vybojoval 31 zlatých, 17 stříbrných a 13 bronzových medailí. Mnoho z nich dobyli či se na jejich zisku podíleli mladí sportovci a sportovkyně z prostějovských oddílů.

A jak vypadá konečné pořadí krajů v rámci Letní Olympiády dětí a mládeže 2022? 1. Jihomoravský kraj 481, 2. Hlavní město Praha 473, 3. Středočeský kraj 443, 4. Olomoucký kraj 374, 5. Moravskoslezský kraj 357, 6. Plzeňský kraj 295, 7. Jihočeský kraj 290, 8. Ústecký kraj 282, 9. Liberecký kraj 267, 10. Zlínský kraj 257, 11. Pardubický kraj 245, 12. Královéhradecký kraj 221, 13. Karlovarský kraj 156, 14. Kraj Vysočina 138.