Běžec na lyžích z Prostějova František Kocourek soutěžící za SK SKIVELO neslyšících Olomouc absolvoval na konci minulé sezóny 2021/22 atraktivní lyžařský maraton na Špicberkách, v nejsevernější části Norského království. Svalbard Skimaraton 2022 se uskutečnil poblíž městečka Svalbard ležícího na souostroví Severního ledového oceánu.

„V den závodu panovalo mrazivé slunečné počasí, pro účastníky naštěstí bez větru. Teplota vzduchu se pohybovala kolem -10 stupňů Celsia. Na trati dlouhé 42 kilometrů s celkovým převýšením okolo 1300 metrů byl sníh na skluz tupý a pomalý. Naštěstí jsem měl lyže dobře namazané a po odstartování se brzy propracoval do čelné skupiny. V průběhu závodu se mi pak podařilo dobře rozložit síly, i přes kopcovitý profil jsem celou dobu soupažil,“ popisoval Kocourek vývoj náročné štreky.

„Ve druhé polovině závodu jsem měl menší krizi při osmikilometrovém stoupání. Naštěstí jsem si do překonání vrcholu udržel dostatečný náskok na soupeře za mnou a následně ve sjezdu si trochu vydechl. Ve zbývajících deseti kilometrech se mi následně podařilo držet solidní tempo a do cíle jsem dojel na jedenácté pozici v celkovém pořadí z počtu 254 účastníků. Ve své věkové kategorii jsem skončil pátý v konkurenci převážně skandinávských běžkařů, což pro mě byla na závěr sezóny nečekaně velká odměna. Často si uvědomuji tátovu radu, že sport se má dělat hlavně pro radost a nezapomenout na platnost známého rčení, že cesta je cíl,“ hodnotil Kocourek s úsměvem.

„Spolu se mnou absolvovali letošní Svalbard Skimaraton dobří přátelé, kteří mě velmi podporovali, a to organizátor výpravy Petr Bouchal, Miloš Budík a Martin Kunc. Všem třem patří velký obdiv za jejich odvedené výkony a dobrá umístění ve starších věkových kategoriích. Petr Bouchal zaslouží také velké poděkování, protože celou akci vymyslel a namotivoval nás, abychom se zúčastnili. V dalších dnech jsme měli na programu poznání místní ledové a zajímavé krajiny plavbou na lodi i výletem na saních se psím spřežením doplněným menším průzkumem ledovcové jeskyně. Poslední třetí volný den následoval výšlap na místní kopec vysoký přibližně 700 metrů s nádherným výhledem do okolí,“ prozradil nadšený „polárník“ své nevšední zážitky.

František Kocourek tím uzavřel jeden z nejúspěšnějších běžkařských ročníků kariéry, kdy na významných soutěžích dosahoval osobně nejlepších umístění: v italské Marcialonze 315. z tří tisícovek aktérů, na Jizerské padesátce 125. ze čtyř tisíc účastníků, na Bedřichovské třicítce volným stylem 20. z 503 závodníků. „Kromě toho jsem v Novém Městě na Moravě absolvoval krátké disciplíny podobné Deaflympijským, skončil v nich 24. na patnáct kilometrů volně a 15. na deset kilometrů klasicky ze 74 lyžařů,“ upozornil prostějovský sportovec. „Závěrem bych rád poděkoval za podporu všem blízkým v rodině, přátelům, statutárnímu městu Prostějov i firmě DT – Výhybkárna a strojírna,“ doplnil Kocourek.