Tak už se to blíží! Desátý ročník triatlonu Veteran steel man se bude konat nadcházející sobotu 30. července od 9:00 hodin na koupališti ve Stražisku. Amatérské sportovce všech věkových i výkonnostních kategorií zavede do jeho okolí, které vyniká krásnou přírodou. A že se jedná o klání jubilejní, tak v rámci vyhlášení výsledků letošního závodu jsou zváni i bývalí závodníci. Kromě pohodové atmosféry se všichni mohou těšit i na slušnou kulisu. Vzhledem k počtu přihlášených totiž není vyloučeno, že bude překonán účastnický rekord akce.

Tradice triatlonu Veteran steel man byla založena už v roce 2003 skupinkou sportovních nadšenců okolo Milana Dvořáka. Tehdy se plavalo na Nákle, na kole jelo do Konice a běželo na trati ve směru do Březska. Otec zakladatel se však po deseti úspěšných ročnících kvůli zdravotním problémům rozhodl v dalším pořádání nepokračovat. Bylo velkým štěstím, že se našli jeho zdatní pokračovatelé. Pro triatlon to ovšem znamenalo stěhování, azyl našel nejprve na Čertových rybnících a v roce 2019 se přesunul na krásné koupaliště ve Stražisku. „V rámci vyhlášení výsledků letošního závodu si připomeneme dvacáté výročí vzniku závodu. I proto jsou zváni i bývalí závodníci,“ upozornil všechny organizátor Jan Kovanda, kterému se podařilo dát do kupy skvělý tým, jenž už má za sebou rovněž dalších 10 triatlonů.

Délka jednotlivých úseků zůstává beze změn. V hlavním závodě na účastníky čeká 800 metrů plavání v bazénu, 51 km na kole a 7,6 km běhu v okolí Stražiska, pro kategorii hobby pak 400 metrů, 21 km a 5 km.

O konický triatlon je stále vzrůstající zájem. A to i navzdory faktu, že na drtivé většině sportovních akcí účastníků aktuálně dost citelně ubývá. „Už nyní máme přihlášeno 107 závodníků, z toho téměř dvacítku v kategorii nad 50 let. Věkový rozdíl mezi nejmladším a nejstarším závodníkem je více než 60 let, což svědčí o všestrannosti a kráse tohoto sportu. Užijí si ho jak špičkoví závodníci, tak i ryzí amatéři, kteří pojedou závod poprvé v životě,“ navnadil všechny další zájemce Jan Kovanda s tím, že trasy a další potřebné informace naleznou na www.veteransteelman.cz. 

Úroveň závodu by nebyla možná bez sponzorů. „Velmi si ceníme podpory pily Javořice. Mezi již tradiční sponzory patří Novatop system, firma URC systems z Prostějova a společnost Gama development. Poděkování patří i firmě Sladovny Souflet, která dodává ceny do tomboly,“ uzavřel Jan Kovanda.