Radní statutárního města Prostějova předkládají zastupitelům ke schválení Plán rozvoje sportu v Prostějově na roky 2023 až 2027. Ten obcím v samostatné působnosti stanovuje legislativa. Návrh Plánu rozvoje sportu v Prostějově na uvedené roky navazuje na aktuální Plán rozvoje sportu na roky 2018 až 2022 a Koncepci rozvoje tělovýchovy a sportu Olomouckého kraje pro období let 2019 až 2023. Návrh plánu doporučila schválit Sportovní komise rady města.

„Zmíněný plán vychází z požadavků zákona, který ukládá obcím vytvářet podmínky pro sport. Obsahuje vymezení oblastí podpory sportu, priority v jednotlivých oblastech podpory sportu a opatření k zajištění dostupnosti sportovních zařízení pro občany obce,“ osvětlil primátor František Jura s tím, že není opomenuta ani oblast pro zabezpečení rozvoje školního, závodního, rekreačního sportu, stejně jako přípravy sportovních talentů a podpora sportu zdravotně handicapovaných občanů. Součástí jsou rovněž výsledky dotazníkového šetření realizovaného na základních a středních školách a ve sportovních klubech. Analýza výsledků dotazníků přinesla významné podněty pro jeho tvorbu.

„Plán rozvoje sportu obsahuje také vymezení oblastí podpory sportu, stanovení priorit v jednotlivých oblastech podpory sportu a opatření k zajištění dostupnosti sportovních zařízení pro občany, obce nebo kraje. Nedílnou součástí je také určení prostředků z rozpočtu obce nebo kraje, které jsou nezbytné k naplnění plánu,“ okomentoval náměstek primátora pro sport Jan Krchňavý.

Během středeční tiskové konference rady města pak primátor František Jura opět zkritizoval míru podpory sportu ze strany státu. „Jsou tady dámy, takže nemůžu být vulgární. Ale státní podpora sportovních klubů, zařízení a sportu vůbec je naprosto nedostačující. Mizivá je také finanční podpora sportující mládeže,“ podotkl Jura.

Zastupitelé budou v září taktéž rozhodovat o doporučení radních, které se vztahuje k dotačním programům v oblasti sportu. I nadále budou v této oblasti vyhlášeny dva dotační programy – Program na podporu sportovní činnosti v roce 2023 z rozpočtu statutárního města Prostějova a Program na podporu pořádání jednorázových sportovních akcí v roce 2023 opět z městského rozpočtu. V pravidlech však dochází ke změnám, které je třeba při podávání dotací dodržet. „Navržené změny vyplývají z dodatku zákona a týkají se obou vyhlášených dotačních programů. Týkají se například povinných příloh k žádostem nebo odeslání účetních uzávěrek. Další změnou v přípravě dotačních programů na podporu činnosti je posunutí termínu podávání žádostí,“ v hrubých obrysech nastínil náměstek primátora pro sport Jan Krchňavý.

Rozpočet u obou dotačních programů je prozatím navržen ve stejné výši jako v letošním roce, to je   23 milionů korun. „Sportovní kluby jsou ve složité situaci. Stát svou roli v této oblasti plní nedostatečně a k dosavadním problémům se přidalo i zdražování energií. Chceme dát všem jasný signál, že s městem a jeho pomocí mohou organizace v oblasti sportu i nadále počítat,“ prozrazuje  primátor František Jura.