Český oštěpař Jakub Vadlejch na mistrovství Evropy v Mnichově potvrdil, že patří mezi absolutní světovou elitu. Nestačil pouze na domácího Juliana Webera a postaral se o největší český úspěch na šampionátu.

„Mám radost, že jsem získal další medaili do své sbírky. Každá se počítá. Ale přece jen bych chtěl získat tu úplně nejcennější. Příště zase budu bojovat a třeba konečně uslyším při ceremoniálu českou hymnu. Příležitostí ještě bude dost,“ prohlásil po závodech Vadlejch, který se svým přemožitelem prohrál pouze o osmatřicet centimetrů.

Vadlejch začal finále přešlápnutým pokusem, který letěl za 80 metrů. Do vedení se na mnichovském olympijském stadionu dostal domácí Weber, který si chtěl spravit chuť po čtvrté příčce ze světového šampionátu v Eugene, ale s výkonem 83,05 byl první jen chvíli.

Vadlejch ho ve druhé sérii přehodil o čtyři metry, Weber odpověděl zřejmě delším pokusem, ale s dotykem odhodové čáry. Na první místo se vrátil ve čtvrté sérii a náskok už udržel. „Svůj pokus trefil dobře, už jsem nenašel odpověď. Příště to snad bude naopak,“ přeje si Vadlejch.

Evropské stříbro přidal jednatřicetiletý oštěpař k bronzu, který si před měsícem přivezl z mistrovství světa v Eugene. Loni skončil druhý na olympijských hrách v Tokiu.

„Jakub se pral a dosáhl na nejlepší výsledek české výpravy. Nikdy se nevzdává, je to skvělý kluk. Už proto věřím, že se zlata dočká. Třeba na ještě větším závodě, než bylo mistrovství Evropy,“ věří Vadlejchovi Miroslav Černošek, manažer velké atletické hvězdy.