Kdo má rád koně, ten má Vánoce už v říjnu. Právě na začátku tohoto měsíce se tradičně běhá Velká pardubická.

Ani tentokrát nebudou v tomto ostře sledovaném dostihu chybět svěřenci uznávaného trenéra Stanislava Popelky, jenž je připravuje ve stájích Na Srdéčku v malebném prostředí mezi Hvozdem, Ludmírovem a Ponikví. Ve Velké pardubické se v neděli 9. října představí hned trojice koní, jimž budeme moci fandit: Imphal, Stretton a Lombargini. A všichni mají na to, aby při troše štěstí zvítězili!

Perfektně připravený kůň, kvalitní jezdec a fůra štěstí. Tak tohle vše je podle trenéra Stanislava Popelky potřeba k vítězství v nejtěžším dostihu kontinentální Evropy. Ten nadcházející neděli prověří i tři jeho svěřence. „Myslím, že šance všech tří našich koní jsou zhruba vyrovnané,“ reagoval na dotaz Večerníku samotný Popelka.

Pro všechny tři se tentokrát podařilo najít kvalitní žokeje, kteří jsou na ně zvyklí. „Imphal nám udělal velkou radost, když vyhrál zářijovou kvalifikaci na Velkou pardubickou. Samotný dostih však pojede poprvé, ale nevidím důvod, proč by delší distanci nezvládl. V jeho sedle pojede opět úspěšný Jaroslav Myška,“ ohlédl se za zatím posledním velkým pardubickým triumfem Stanislav Popelka. Pro Myšku to bude dvacátá Velká pardubická a po dvou druhých a jednom třetím místě není snad nikdo z branže, kdo mu konečně nepřál triumf. Že by právě s koněm ze Srdéčka na Prostěkovsku? Imphal má aktuální kurz 8,5:1, což je papírově pozice čtvrtého největšího favorita.

Stretton, to je zase úplně jiný příběh. Ostřílený harcovník už ve Velké pardubické doběhl třetí, před třemi roky pak byl dokonce druhý. Od té doby se mu už tak nedařilo a posbíral osmé a sedmé místo. Jenže tentokrát jej pojede opět žokej, s nímž slavil své největší úspěchy. „Podařilo se nám znovu zajistit Angličana Thomase Gardnera, který výhradně kvůli jedinému dostihu přiletí z USA. Doufáme, že se nikde nezdrží, jeho příjezd je totiž plánován na minuty,“ prozradil Večerníku zajímavou informaci Stanislav Popelka. Na tohoto koně si můžete vsadit v kurzu 23:1, což mu naopak přisuzuje roli čtvrtého největšího outsidera.

S velkými ambicemi vstupoval loni do Velké pardubické také rodák ze Srdéčka a vítěz loňské kvalifikace na tento dostih Lombargini. Jenže již na francouzském skoku shodil svého jezdce a do cíle se nakonec nepodíval. Letos by se tedy měl pokusit o reparát, jeho aktuální sezóna však zatím rozhodně není tak úspěšná jako ta loňská. „Lombarginiho pojede Jan Odložil a věřím, že z něj dostane to nejlepší,“ uvedl Popelka ke svému svěřenci, který má prozatím sázkovou visačku 15:1 a měl by tedy obsadit místo ve středu celkově patnáctičlenného pole. To je nejmenší počet startujících od roku 2016. Organizátoři museli na poslední chvíli akceptovat dva odhlášené koně. „Není to moc, ale ani málo. Prostě akorát na to, abychom měli dost místa na skákání,“ poznamenal známý žokej Josef Bartoš, který se v pátečním poledni chopil losování. A koním ze Srdéčka přisoudil nsledující čísla: se 3 poběží Stretton, se 4 Imphal a 12 bude mít Lombargini.

Největším favoritem je dle sázkových kanceláří Talent, obhájce loňského vítězství v sedle opět se žokejem Pavlem Složilem (5,5:1). Jedničku vylosoval Bartoš pro No Time To Lose (8.5:1), šampiona z roku 2017, o němž se hovoří, že pokud bude bahnitý terén – jako že má být – není k poražení.  Sám losující žokej si sedne na devítiletého Brunch Royala, jehož čeká ve Velké premiéra, ale s kurzem 6:1 patří ještě společně s Playerem či Mr Spexa Chicname De Cotte (oba 8,5:1) taktéž k největším favoritům.

Fandit můžete celé odpoledne

V rámcových dostizích se během nedělního odpoledne představí další čtyři Popelkovi koně. V prestižní Ceně Labe to bude klisna Yara. „U ní bude důležité hlavně, aby doběhla do cíle,“ nastínil Popelka šance své svěřenkyně, která si dosud nepřipsala žádný výraznější úspěch. Naopak těch už má na svém kontě poměrně hodně Lianel, který vyběhne do Memoriálu kpt. Popplera. „Loni v něm skončil čtvrtý, ale nyní si od něj slibujeme určitě lepší výsledek. Letos má skvělou formu, ze čtyř závodů dva vyhrál a dvakrát skončil druhý,“ přiblížil trenér.

Obhájit loňské vítězství v Ceně Laty Brandisové bude chtít také klisna Ztracenka. „Pro tuhle bojovnici to bude určitě hodně těžký úkol, uvidíme, jak se s ním popere,“ naznačil Stanislav Popelka, který bude mít zástupce i v handicapovém dostihu na 4 600 metrů. „Loni jej vyhrála naše Kornelia, pokud by se Hamisovi na tento úspěch podařilo navázat, bylo by to spíše překvapení,“ prozradil s lišáckým úsměvem Popelka.

Takže, v neděli 9. října zasedněte k obrazovkám, přímý přenos tradičně vysílá Česká televize od 11.00 hodin na svém sportovním kanálu, Velká pardubická se poběží od 14.05 i na ČT 1.

 

koně ze srdéčka v pardubicích 2022

VELKÁ PARDUBICKÁ STEEPLECHASE

Lombargini, Stretton, Imphal 

CENA LABE

Yara

CENA LATY BRANDISOVÉ

Ztracenka

MEMORIÁL KPT. POPPLERA

Lianel 

HANDICAP NA 4 600 METRŮ

Hamis

 

VÝSLEDKY KONÍ ZE SRDÉČKA VE VELKÉ PARDUBICKÉ:

2008    Hirsch                         2. místo

2009    Mandarino                  4. místo

            Hirsch                         nedoběhl

2010    Mandarino                  4. místo

2011    Mandarino                  5. místo

2012    Mandarino                  nedoběhl

            Nikas                          nedoběhl

2013    Nikas                          2. místo

2014    Nikas                          nedoběhl

2015    Nikas                          1. místo*

            Modena                       8. místo

2016    Nikas                          nedoběhl

2017    Universe of Gracie     6. místo

2018    Vicody                        nedoběhl

            Universe of Gracie     nedoběhl

2019    Stretton                       2. místo

            Mahony                      nedoběhl

2020    Stretton                       8. místo

            Mahony                      nedoběhl

2021    Stretton                       7. místo

            Lombargini                 nedoběhl        

* Nikasovo vítězství bylo kvůli dopingu anulováno