Opět to nevyšlo. Minimálně další rok si bude muset počkat na vítězství ve Velké pardubické uznávaný trenér Stanislav Popelka. Ten poslal do letošního 132. ročníku nejtěžšího kontinentálního dostihu hned tři své svěřence, které připravuje ve stáji na Srdéčku u Hvozdu.

Všichni tři si mohli dělat zálusk na prvenství. Přestože ostudu určitě neudělali, ani jeden z nich se nakonec výrazněji neprosadil. Nejlepší Lombargini skončil šestý, Stretton doběhl osmý, Imphal po pádu na Taxisově příkopu nedokončil. Roli favorita naopak dokonale naplnil Lianel v Popplerově memoriálu, skvělý výkon předvedla i druhá Ztracenka v Ceně Laty Brandisové.

Velká pardubická se letos mohla těšit z nádherného slunečného počasí i zcela zaplněných tribun.  Na start se tentokrát postavilo 15 koní. Do ostře sledovaného závodu vstupovali Popelkovi svěřenci v roli tzv. černých koní. Velkým příslibem byl zejména Imphal, který se na start postavil v kurzu 9,5:1, méně pak sázkaři věřili Lombarginimu s kurzem 18:1 a pokud by zvítězil Stretton, bral by úspěšný tipér pětadvacetinásobek vsazené částky. Největším favoritem pak byl loňský vítěz Talent.

Popelkovi koně byli v závodu hodně vidět. Od samého počátku se na čele usadil Stretton, v jehož sedle se po pauze opět představil Thomas Gardner. Třináctiletý veterán téměř celý závod dost odvodil, v samém závěru však hodně zpomalil. Do cíle doběhl na osmém místě, čímž uzavřel pole úspěšných koní. „Stretton se před začátkem dostihu jevil moc pěkně, bohužel v závěru začal krvácet do plic, což se mu zatím nikdy nestalo. Přirovnal bych to k situaci, kdy auto spadne do nouzového režimu. Přímo na životě by ho to ohrozit nemělo, nicméně vše nasvědčuje tomu, že se v tomto případě jednalo o jeho poslední dostih v kariéře,“ prozradil Večerníku Stanislav Popelka. 

Na Taxisově příkopu na sebe výrazně upozornil Imphal. Bohužel tím, že se odrazil poněkud dříve a při doskoku upadl. Následně jej probíhající stádo ještě srazilo. Přesto se kůň téměř okamžitě postavil na všechny čtyři a zbylé koně ještě dokázal dohnat. „Potlučený určitě bude, ale jinak by měl být v pořádku. Uvidíme, jak se jeho bolístky rozloží v nadcházejících dnech,“ komentoval trenér zdraví svého svěřence.

Naopak velmi nenápadně Velkou pardubickou absolvoval Lombargini, který po loňském pádu na Francouzském skoku tentokrát doběhl do cíle. Na lepší než šesté místo to však nestačilo. „Od Lombarginiho jsem si sliboval víc, věřil jsem, že pokud to přeskáče, tak bude mezi nejlepšími,“ zhodnotil Stanislav Popelka.

Velkou pardubickou nakonec po napínavém finiši ovládl osmiletý Mr. Spex, obhájce loňského vítězství Talent doběhl druhý.

Pokud vítězství ve Velké pardubické Popelkovým svěřencům stále uniká, v rámcových dostizích nedělního odpoledne se pravidelně umisťují na čelných pozicích. Z vítězství se tentokrát radoval Lianel, který do Popplerova memoriálu vstupoval jako jeden ze tří favoritů a po pádech svých největších rivalů dokázal očekávání perfektně naplnit. Pro tohoto koně to bylo čtvrté vítězství z posledních šesti dostihů, ve zbylých dvou byl vždy druhý. „Lianel potřeboval dozrát a nyní naplno předvádí to, na co má,“ komentoval úspěch svého svěřence Stanislav Popelka, přičemž radost z Lianelova vítězství netajila ani jeho teprve patnáctiletá majitelka.

Skvělý výkon předvedla v úvodním představení nedělního dostihového odpoledne také loňská vítězka Ceny Laty Brandisové Ztracenka. Klisna, která v závodě rozhodně nepatřila mezi favoritky, dokázala doběhnout na výborném druhém místě. Nebýt křížení volného koně v závěrečné rovince, možná by tuto nesmírnou bojovnici už nikdo nedohnal. „Ztracenka mi svým výkonem udělala velkou radost,“ pochválil klisnu Stanislav Popelka.

Naopak do cíle v prestižní Ceně Labe nedoběhla klisna Yara, jejíž žokej se poroučel ze sedla při seběhu překážky zvané Irská lavice. „Na lavici naběhla ve vysokém tempu a žokeji se nepodařilo ji zpomalit, což pak vedlo k tomu, že přes ni přeletěl,“ vysvětlil příčinu nešťastného pádu Stanislav Popelka s tím, že pokud by klisna doběhla do cíle, určitě měla šanci na pěkný výsledek.

Co ukáže Larizano ve Wroclavi?

Během celého nedělního odpoledne zřejmě nedošlo k vážnému zranění jediného koně. I díky tomu byl návrat z Pardubic na Srdéčko poměrně optimistický. Dostihový život jde totiž dál. Vždyť už příští týden se představí odchovanec této stáje Larizano v prestižním Crystal Cupu, který se běhá v polské Wroclavi. V tomto dostihu přitom bude obhajovat loňské vítězství. „Za dva týdny se pak do Pardubic ještě vrátíme na poslední klání sezóny na tomto závodišti,“ uzavřel Stanislav Popelka.