Už po dvacáté se měli možnost sejít běžci ze všech koutů regionu na Mikulášském běhu v Otaslavicích. S jubilejním ročníkem si během noci i následného dopoledne ale pohrálo počasí a sněhová pokrývka vzala za své. Vystřídalo ji totiž tání, což zapříčinilo nevhodný terén hlavně v lesích, kudy se běžci vydali. I v důsledku této skutečnosti letošní zápolení zapsalo malou účast. Kdo ale dorazil, nelitoval. Na každého sportovce čekala v cíli zasloužená odměna.

Organizátoři připravili hned tři druhy trati. Na nejmenší účastníky čekal závod na zhruba 150 metrů. Žákovské kategorie měly trať dlouhou tři kilometry a pro dospělé a dorost bylo připraveno šest kilometrů. Jedinou kaňkou byla chybějící kratší trať pro mladší žáky. „Do příštího roku ještě bude připravena kratší, zhruba kilometr a půl dlouhá trať pro děti prvního stupně základní školy. Nemohu než souhlasit, že ta nám letos chyběla," potvrdil starosta Sokola Pavel Skalický.

Co ale organizátory trápilo ze všeho nejvíc, bylo počasí. Přes noc napadlo dobrých pět centimetrů sněhu, který ale během dopoledne tál a tvořil na lesních cestách nepříjemný bahenní podklad. „Někteří nám ještě ráno volali, že v tomhle počasí do toho nepůjdou. Tomu samozřejmě rozumím a jsem rád, za ty, kteří to nevzdali. Větru, dešti zatím neporučíme,“ doplnil starosta, který přivítal na startu hrstku nejmenších v závodě kolem sokolovny, dvě děti v žákovské kategorii a dvanáct dospělých rozdělených do čtyř kategorií.

V hlavní mužské části se radoval Josef Skalický, který využil zaváhání Lukáše Koudelky, když těsně před cílem špatně odbočil a ztratil tak asi minutový náskok. „Sportovně musím říct, že jsem vyhrál jen díky štěstí, jsem ale hlavně rád, že jsem si mohl zaběhat. Radost mi udělal i syn, který zaběhl tři kilometry ve velmi dobrém čase,“ doplnil vítěz a přidal se k němu i smutný poražený. „Celá trasa byla perfektně značená a já tam udělám na konci takovou kravinu. Ještě ke všemu už na cestě. Moje chyba, co se dá dělat,“ krčil rameny Lukáš Koudelka.

U žáků se z prvenství radoval Josef Skalický mladší, v rámci žen startovala v hlavní kategorii jediná. Vítězkou se tudíž stala Markéta Cao. Taktéž v kategorii starších žen nad 40 let byla také jediná, vítězkou se proto stala Marie Hynštová. V cíli čekalo na závodníky vyhlášení vítězů, ale i bohatý catering, v rámci něhož nechybělo ovoce, teplý čaj, ale i různé zdravé tyčinky. Odměnou byla pro všechny na stupních vítězů medaile a také čokoládová figurka znázorňující Mikuláše, který neodmyslitelně patří k tomuto běhu. „Dvacet let je krásná doba, rozhodně chceme v této tradici nadále pokračovat,“ dodal Skalický.