Jakýkoliv způsob, kterým se v dnešní těžké době podaří přivést děti a mládež ke sportu či aktivnímu pohybu, je nesmírně vítaný. Obří projekt Sportovní den s Tenisovou akademií Jana Váni jde nesnadnou cestou rozpohybovat tisíce školáků po celé České republice. A jeden z jeho dílů zavítal i do Prostějova na místní ZŠ v Melantrichově ulici.

„Proč vlastně Sportovní den s TAJV vznikl? Jeho hlavní cíle jsou následující: rozvoj pohybových schopností a dovedností u dětí školního věku, tvorba přátelských vztahů i jejich prohlubování mezi jednotlivými účastníky, motivace dětí ke sportu a soutěžení při aktivním trávení volného času, podpora sportovního ducha u mládeže a šíření pozitivního vlivu na pohybovou průpravu aktérů projektu,“ říká jeho tvůrce Jan Váňa.

Nadmíru ambiciózní akce obsahuje během letošního roku až 250 semifinálových kol ve všech koutech ČR, prostějovské klání bylo jedním z nich. V tělocvičnách základní školy v Melantrichově ulici zápolili žáci šestých tříd, dívky i chlapci. A to v pěti různých sportech: fotbalu, florbalu, házené, tenisu a frisbee. Nejlepší mladí sportovci přitom postoupili na národní finále, jež proběhne 3. a 4. prosince v Poděbradech.

„Po loňské úspěšné premiéře se blížíme k vyvrcholení druhého ročníku Sportovního dne s TAJV 2022. A jak správně říká známé coubertinovské heslo: „Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se“. Samozřejmě vůbec nebráníme dětem v maximální soutěživosti, snaze i touze vyhrát. Na druhou stranu je však důležitější něco jiného, aby to všechny bavilo a co nejvíc mladých přivedlo k pravidelnému pohybu v místě jejich bydliště či v okolí. Navíc sportoviště jsou od toho, aby se co nejvíc využívala. A prostřednictvím projektu můžeme také nacházet nové talenty sportu, třeba i budoucí reprezentanty,“ vyložil Váňa.

Komu se nejlépe dařilo v Prostějově? Zlatou medaili coby vítěz zdejšího semifinálového kola získal Daniel Adamík, stříbro vybojoval druhý Dominik Grepl a bronz brala třetí Adéla Komárková. „Chci moc poděkovat všem partnerům projektu včetně statutárního města Prostějova a Olomouckého kraje, jež Sportovní den s TAJV na ZŠ v Melantrichově ulici podpořili,“ dodal Jan Váňa. (son)

FOTO/46/marek: 46_sport_den_tajv_son

Na ZŠ v Melantrichově ulici se konalo prostějovské semifinálové kolo Sportovního dne s TAJV 2022. Foto: archiv J. Váni