Už dnes vstoupí do olympijského turnaje mládeže výběr Olomouckého kraje, který bude obhajovat bronzové medaile z poslední Olympiády dětí a mládeže. V zápisech figurují také hned čtyři jména z hokejového klubu SK Prostějov 1913. Do nominace se dostal Filip Vrba a Jan Špičák. Dohlížet na ně a předávat jim své rady budou také dva trenéři z eskáčka, konkrétně Michal Janeček a Lukáš Duba. Naváže sestava i s prostějovskou stopou na minulý úspěch?

Do Hradce Králové vyrazil celek včera dopoledne a již odpoledne si tak užil slavnostní ceremoniál, který si jeho členové velmi pochvalovali. „Stihli jsme vyrazit tak tak, protože krátce nato začala chumelenice. Zahájení jsme si moc užili po všech stránkách, jen těžko se tomu dá něco vytknout. Jsem tak rád, že si aspoň na stará kolena užiji olympijskou atmosféru,“ svěřil se se smíchem Večerníku v neděli večer po prvním tréninku Lukáš Duba.

Trenérský tandem tvoří na olympiádě společně s Michalem Janečkem. „My už třetím rokem spolu vedeme kategorii do patnácti let v rámci kraje, kde se potkáme na různých miniturnajích se soupeři z dalších moravských krajů. Loni se o olympiádě začalo mluvit a jsem rád, že jsme dostali příležitost vést tento výběr na akci daného rozměru,“ prozradil dále Duba.

Nominaci na turnaj tak tvořili trenéři a z velké části se jedná o výběr, který stabilně hrává tyto výběrové turnaje. „Řekl bych, že zhruba sedmdesát procent mužstva je pravidelným účastníkem různých turnajů. Vždy také zkoušíme nové hráče, které nám například doporučí jednotliví trenéři. Věřím, že jsme vybrali dobře a že si to všichni hlavně užijí. Máme těžkou skupinu, ale samozřejmě chceme udělat nějaký úspěch. Bude záležet, jak to komu sedne, je to krátký turnaj a na přípravu mnoho času nebylo,“ doplnil z dějiště olympiády kouč.

Zázemí i kompletní organizaci všech věcí okolo si velmi pochvaluje a věří, že i pro hráče to bude velká zkušenost, jež jim může do další kariéry velmi pomoct. „Je skvělé, že si hráči mohou takovou akci vyzkoušet, také věřím, že na to budou dlouho vzpomínat, ostatně stejně tak jako my,“ přidal závěrem Duba, který společně s Michalem Janečkem šéfuje i dvěma členům z líhně hokejového Prostějova Filipu Vrbovi a Janu Špičákovi, jenž se dostali do finálové dvaadvacetičlenné nominace.