Sezóna krasojízdy je zahájena. Alespoň v Němčicích nad Hanou. Zde 28. ledna proběhlo mistrovství Olomouckého kraje jako oblastní předkolo České republiky. Akce se konala v Němčicích nad Hanou.

A byla jednoznačnou záležitostí. „Vzhledem ke skutečnosti, že v Olomouckém kraji je jediný krasojezdecký oddíl, závodí tak Němčičtí sami proti sobě, a to většinou doslova, protože jsou v dané kategorii sami. Nemělo to ale vliv na předvedené výkony, viděli jsme velmi povedené sestavy, jejichž výsledkem byla spousta osobních rekordů,“ uvedl předseda oddílu TJ Stavební stroje Němčice Jiří Vosička.

V centru dění byly zejména sestry Vosičkovy. Michaela i Kateřina zajely kvalitně a dosáhly osobních rekordů. „Nejhodnotnější jízdu dne a zároveň největší posun osobního rekordu předvedla Michaela Vosičková, která dosud nikdy nepřekonala stovku. V sobotu zajela bez většího problému s několika menšími ztrátami v novém osobním rekordu 107,23 bodu. Mezi juniorkami zvítězila Kateřina Vosičková, která si posunula svůj osobní rekord zase o kousek blíž k magické stovce, získala 94,67 bodu,“ uvedl Jiří Vosička. Třetí skončila Tereza Kypastová s 45,88 bodu.

V kategorii juniorů startoval jediný němčický mužský zástupce Jirka Doležel. Jeho výsledný výkon byl 53,82 bodu. Společně s Terezou Kypastovou jsou zároveň jedinou němčickou dvojicí – jejich výkon činil 30,42 bodu. Největší konkurence byla u žaček. „Zvítězila velmi povedenou jízdou Eliška Drnovská s 47,50 bodu. Druhá skončila Karolína Straková s 31,62 bodu,“ prozradil dále Jiří Vosička. Zajímavostí krasojízdy je, že závodnice či závodník jdou do jízdy s určitým počtem bodů. A ty během provádění jednotlivých prvků sestavy ztrácejí. „Za dokonalou by se dala označit jízda bronzové Elen Spillerové, která svou dvacetibodovou jízdu zajela za 19,65 bodu. Její ztráta za celou sestavu tedy činila bezvýznamných 0,35 bodu,“ konstatoval Jiří Vosička. Nejmladší závodnicí byla Nikol Oulehlová, zajela v sedmi letech 9,85 bodu.

Za necelý měsíc, konkrétně 25. února, se v Němčicích koná první závod Českého poháru, kam zamíří každý, kdo má kolo, neboť je to jeden z nominačních závodů na mistrovství světa.