Kompletní zrušení plánovaného programu tradičního městského projektu Prostějovská zima 2020/21 se citelně dotklo i několika stále oblíbenějších sportovních aktivit široké veřejnosti. Bohužel tak jde o další nepříjemný zásah koronaviru do aktivního zdravého stylu života.

V první řadě lidé přišli o bruslení zdarma na veřejném venkovním kluzišti, jež se v posledních letech pravidelně stávalo dominantou prostoru vedle Muzea Prostějovska na Masarykově náměstí. Mobilní ledová plocha tentokrát z logických důvodů nevyrostla, tím pádem stovky zájemců všeho věku (především děti a mládež) musí na bruslařské radovánky zapomenout.

Totéž platí pro školní turnaje ve florbalu na ledě Zlatá brána. Originální propojení dvou různých sportů, kdy vznikla speciální pravidla florbalového odvětví na bruslích, svádělo proti sobě týmy základních i středních škol našeho regionu (hlavně přímo z Prostějova) při turnajových kláních dvou samostatných věkových kategorií: 4. a 5. třídy ZŠ, studenti SŠ. Loni se dokonce premiérově uskutečnily i boje dospělých výběrů, nyní samozřejmě nic pro nikoho.

Stále větší oblibu si každým dalším rokem získával rovněž Hanácké curling. Jak už z názvu vyplývá, také v tomto případě šlo o poměřování sportovních sil v odvětví uzpůsobeném místním specifickým podmínkám. Konkrétně tedy curling, leč se speciálně vyrobenými kameny posílanými do středových kruhů umně namalovaných přímo na ledové ploše. Před rokem díky zvýšenému zájmu účastníků proběhla hned tři samostatná kola, po skončení posledního navíc závěrečné play-off.

Pro aktuální ročník Prostějovské zimy už byla v původním plánu dokonce curlingová liga s pravidelným střetáváním přihlášených kolektivů. Bohužel i v tomto případě rozhodly covidové okolnosti jinak. „Moc nás mrzí nutnost zrušení veškerých slibně rozjetých projektů a akcí na mobilním kluzišti, ale vzhledem k hygienickým opatřením nebyla jiná možnost. Nezbývá než věřit, že příští ročník už nic nenaruší,“ uvedl spolutvůrce florbalu na ledě i Hanáckého curlingu Jan Zatloukal.