V posledním desetiletí patří biatlon mezi špičkové sporty v České republice, vozí medaile z mistrovství světa i olympijských her. Tyto úspěchy nacházejí odezvu mezi mladými sportovci a celá řada oddílů se příkladně věnuje svým závodníkům jak v zimním, tak letním biatlonu. Jedním z takových je i Klub biatlonu Prostějov.

Kromě kvalitních regionálních akcí se prostějovští biatlonisté loni účastnili také závodů Českého poháru v letní odnoži tohoto populárního odvětví. Zástupci KB PV věkových kategorií žactva, dorostu i dospělých přitom nechyběli ani na mistrovstvích republiky.

Prostějovský oddíl má přitom domácí prostředí kousek od Zdětína v krásném areálu, který zvelebili trenéři, rodiče sportovců a především Rostislav Klapka. Právě v tomto areálu se kluboví členové připravují, v červnu 2022 tam proběhl i 28. ročník tradičních regionálních závodů v letním biatlonu za účasti více než 160 aktérů všech věkových kategorií.

Trenérsky zajišťují činnost v Klubu biatlonu Prostějov hlavní kouč (a zároveň kvalitní závodník) Roman Večeřa, dále Martin Bábek a Tomáš Ševčík. Jejich svěřenkyně a svěřenci loni absolvovali spoustu různých klání, pojďme si alespoň výsledkově zrekapitulovat, jak dopadli. 

Vítězem celkové klasifikace Českého poháru v kategorii M17 se stal František Ševčík, bronz v kategorii W17 získala Ema Švancarová! A prvně jmenovaný byl navíc nominován do reprezentačního výběru České republiky.

„Jsme maximálně spokojeni, že se naši závodníci natolik prosazují v silné celostátní konkurenci. Máme výborné podmínky v našem biatlonovém areálu i podporu rodičů našich oddílových členů, za což jim chci poděkovat. Velké díky patří také mým trenérským kolegům a samozřejmě i sponzorům, kteří nám celoročně pomáhají. V čele partnerů KB Prostějov stojí statutární město Prostějov a Olomoucký kraj, za výbornou spolupráci moc děkujeme,“ zhodnotil hlavní kouč Roman Večeřa.

Teď už je v plném proudu sezóna zimního biatlonu, o jejímž průběhu budeme ve Večerníku též informovat.

 

ŽACTVO

ČP Staré Město pod Landštejnem:

R. Bábek 4. (vytrvalostní závod) a 4. (sprint), D. Černý 10. a 7., M. Všetička 23. a 25., J. Horáková 5. a 8., N. Zajíčková 38. a 33.

ČP Vrchlabí: R. Bábek 7. a 2., M. Všetička 23. a 7., J. Horáková 22. a 7., N. Zajíčková 20. a 29.

MČR Praha: R. Bábek 11. a 18., D. Černý 25. a 20., M. Všetička 8. a 22., J. Horáková 8. a 12., N. Zajíčková 8. a 12.

DOROST:

ČP Bystřice pod Hostýnem: E. Švancarová 3. (závod s hromadným startem) a 3. (sprint), F. Ševčík 1. a 2., M. Vlk 10. a 8., J. Koukal N a 9.

ČP Jilemnice: E. Švancarová 1. a 2., F. Ševčík 2. a 2., M. Vlk 8. a 7., J. Koukal 17. a 27.

MČR Bystřice pod Hostýnem: E. Švancarová 6. a 3., F. Ševčík 3. a 2., M. Vlk 12. a 10.

Dospělí:

ČP Bystřice pod Hostýnem: R. Večera 4. (závod s hromadným startem) a 3. (sprint), T. Ševčík 19. a N, M. Černý 22. a N.

ČP Jilemnice: R. Večeřa 6. a N, T. Ševčík 17. a 15., M. Černý 18. a N. MČR Bystřice pod Hostýnem – R. Večeřa 7. a 6., T. Ševčík N a 17.