Nejvíce probíraným tématem zastupitelstva jsou častokrát dotace do sportu. Minulé úterý na 4. zasedání tomu nebylo jinak. A zatímco některé prošly hladce, jiné vyvolaly dlouhé debaty, kde se nešetřilo argumenty ani výčitkami. Výměnu názorů vzbudilo například pokrácení dotace středisku Junáka v ulici Jaroslava Kaštyla. Skauti si žádali o 162 000, rada navrhla polovinu.

„Je to organizace s dlouhodobou tradicí, která se stará o rozvoj dětí. Oni vědí, že by nežádali o nic, co by skutečně nepotřebovali,“ přimlouvala se za skauty Jana Jílková (Na rovinu!). „Osmdesát tisíc mi přijde málo. Toto pokrácení je na úkor něčeho a oni pak nemůžou udělat projekty, co měli v plánu,“ dodala a navrhla schválit celou žádanou částku.

Vyslovila se ale zároveň pro to, aby se do budoucna počítalo s navýšením vícero částek sportovním organizacím. To vzbudilo i nesouhlas. „Mně to připomíná to pověstné ‚Zdroje jsou‘. Ale zdroje nejsou. Je třeba celkově nahlížet na možnosti, které město má,“ reagoval radní Tomáš Blumenstein (ODS spolu s nezávislými osobnostmi města Prostějov). Náměstek pro oblast sportu Miloš Sklenka zase uvedl, že Junák má ve městě více středisek a pravidelně se s ním jedná.

Ani jeden z návrhů na navýšení částky následně neprošel. Tím ale přetahovaná neskončila. Zastupitel František Švec následně přišel s případem gymnastky Dominiky Ponížilové, reprezentantky, která usiluje o olympiádu. „Žádala tři sta tisíc korun. Vidím zde návrh na schválení pěti tisíc. Tohle je výsměch. Buď jsme na naše děti pyšní, nebo ne,“ vyjádřil se. Odpověď z rady zněla, že oddíl už dostal peníze na reprezentaci po světě a ta obsahovala i prostředky pro Dominiku Ponížilovou. Nicméně primátor slíbil, že bude hledat cestu, aby gymnastka mohla získat peníze případně ještě individuální žádostí.