Téměř ke dvěma dekádám své existence už dospěla anketa Sportovec města Prostějova. Její 18. ročník přinesl v porovnání s těmi předchozími jednu podstatnou změnu, či spíše návrat k normálnímu stavu. Po dvou letech s covidem totiž byly konečně znovu vyhlášeny výsledky všech obvyklých kategorií, včetně čtyř hlavních.

My se teď pojďme podívat, která odvětví a kluby si z galavečera v Národním sportovním centru PV odnesly nejvíc ocenění poroty složené ze členů Sportovní komise města Prostějova coby vyhlašovatele i organizátora ankety. Mělo by to vlastně znamenat, že jsou absolutně nejlepší, byť anketní porovnávání jednotlivých sportů nemusí být vždy plně objektivní.

Každopádně absolutním vládcem se jako obvykle stal tenisový TK Agrofert Prostějov. Jiří Lehečka opanoval hlavní kategorii Sportovec roku, Jakub Menšík se stal Talentem roku a oddílové naděje vyhrály Mládežnický tým roku, což jsou tři triumfy v nejvíc prestižních součástech nablýskané akce. Naprosto oprávněné, místní tenisté i tenistky jsou bez ohledu na věk nejlepší v ČR a výrazným způsobem se prosazují také na mezinárodní scéně.

Totéž se dá říct o cyklistickém Tufo Pardus Prostějov, proto i jeho členové posbírali řadu cen. Dokonce ještě víc, hned pět! Matyáš Koblížek byl třetí ve Sportovci roku, Radovan Štec druhý v Talentu roku, vycházející hvězdičky TP stříbrné v Mládežnickém týmu roku, Martin Cetkovský se stal jedním z Trenérů roku a Petr Šrámek obdržel Sportovní srdce. Navíc cyklistika zabodovala ještě coby jedna z Událostí roku díky etapě Sazka Tour dojížděné na Masarykově náměstí.

Za těmito dvěma dominantními sporty, jejichž zástupci sbírali tituly mistrů světa, Evropy a republiky či jiné globální trofeje, se vícečetného dekorování dočkali rovněž další. Volejbalistky VK Prostějov (Tým roku – 1. místo, Trenér roku – Miroslav Čada), parašutisté ASO Dukla Prostějov (Tým roku – 2. místo, Sportovec roku – 2. Oldřich Šorf), korfbalisté SK RG Prostějov (Tým roku – 2. místo, Cena Sportovní komise za účast na World Games) nebo házenkáři TJ Sokol Centrum Haná a Házenkářské akademie Olomouckého kraje (Trenér roku – Radek Flajsar, Sportovní srdce – Alois Jurík in memoriam).

Plným právem se alespoň v jedné z kategorií dostalo na řadu dalších odvětví a klubů: fotbalisty 1.SK Prostějov, Lukostřelbu Prostějov, basketbalistky SK K2 Prostějov, Jachtklub Prostějov, Klub Biatlonu Prostějov, akrobatický parašutismus Jump-Tandem Prostějov, judistický oddíl TJ Sokol I Prostějov a Sokolskou župu Prostějovskou. Zatímco spousta jiných na pódium tentokrát nevystoupila navzdory tomu, že též dosáhla hodnotných úspěchů.

Což jen potvrzuje, že Prostějov opravdu je městem sportu. A že anketa vyzdvihující jeho NEJ kolektivy i jednotlivce za daný rok skutečně má své oprávněné místo mezi významnými akcemi prostějovského sportovně-společenského dění.

 

počty oceněných v anketě podle odvětví

sport              počet ocenění

Cyklistika                                6

Tenis                                       3

Parašutismus                          3

Volejbal                                  2

Házená                                    2

Korfbal                                    2

Biatlon                                     2

Fotbal                                      1

Basketbal                                1

Lukostřelba                             1

Judo                                         1

Jachting                                  1

Sokolská všestrannost            1

 

Prostějovští sportovci mají svou hymnu!

Když na pódium v rámci slavnostního vyhlášení ankety Sportovec města Prostějova 2022 vystoupil dlouholetý organizační tahoun celé akce Miloš Sklenka (v minulosti předseda pořádající Sportovní komise a nyní náměstek primátora), vypadal dojatě. Aby také ne, vždyť se mu splnilo jedno velké přání.

„Už velmi dlouho jsem měl takový sen, že by prostějovský sport mohl mít svou hymnu. Tenhle sen se teď stal skutečností, a to díky Milanu Soukupovi, Romanu Doleželovi i jejich dalším hudebním parťákům. Hymnu prostějovských sportovců složili, nyní vám ji zahrají a zazpívají. Vy můžete společně s nimi,“ pověděl šťastný Miloš Sklenka.

Hymna pak při oficiální premiéře zazněla poprvé, o něco později na úplný závěr galavečera pro značný úspěch ještě v repríze podruhé. Je to totiž opravdová pecka jak muzikálně, tak textem. Autoři si dali evidentně záležet, byť například chytlavý refrén je jasně inspirovaný známým chorálem hokejových fanoušků. Leč nikterak na škodu, právě naopak.

Však posuďte sami, nadmíru zdařilou interpretaci nové Hymny prostějovských sportovců si můžete poslechnout i prohlédnout na webových stránkách Večerníku!

 

HLASY OCENĚNÝCH Z GALAVEČERA SPORTOVEC MĚSTA PROSTĚJOVA 2022

Tomáš KAJLÍK

tenis, TK Agrofert Prostějov (přebíral cenu i za Jakuba Menšíka)

„Kuba Menšík moc děkuje za své ocenění a velice si jej váží, bohužel tu nemohl osobně být kvůli nabitému tenisovému programu. Což pochopitelně platí i v případě Jirky Lehečky. V mládežnických kategoriích se nám loni povedlo vyhrát extraligy družstev ve všech věkových kategoriích od babytenisu přes minitenis, mladší žactvo a starší žactvo až po dorost, z čehož jsme byli naprosto šťastní. Už se nám to v minulosti podařilo, ale nevyjde to samozřejmě každý rok. K tomu je potřeba připočítat spoustu medailí včetně titulů z individuálních mistrovství republiky a také úspěchy na mezinárodní scéně. Což je zásluha jak daných hráček a hráčů, tak všech jejich trenérů i celého klubu, který nám vytváří skvělé podmínky. Rovněž díky výborné spolupráci s městem Prostějov, jeho podpoře. Moc děkujeme!“

Matyáš KOBLÍŽEK,

cyklistika, Tufo Pardus Prostějov:

„Můj největší loňský úspěch určitě byl titul v madisonu při juniorském Mistrovství Evropy na dráze. Tenkrát mi v Portugalsku moc nevyšel můj oblíbený vylučovací závod, kde jsem obhajoval zlato a skončil až pátý. Tím větší radost mi pak udělalo vítězství s Milanem Kadlecem v madisonu, což je bodovačka dvojic. Letos už jsem prvoročák mezi muži, mým hlavním cílem je uspět na evropském šampionátu kategorie U23 a rád bych se nominoval na dráhové mistrovství světa 2023. Jako největší sen pak mám start na olympiádě. Pokud by to vyšlo už příští rok v Paříži, tak super. Jestli ne, další olympijské hry 2028 by byly taky výborné.“

Oldřich ŠORF,

klasický parašutismus, ASO Dukla Prostějov:

„Povedla se nám s klukama jedna historicky unikátní věc, kterou dosud nikdo nedokázal: na civilním mistrovství světa vyhrát třikrát za sebou soutěže družstev v přesnosti přistání i absolutně. Loni jsme navíc tenhle vítězný hattrick dovršili při domácím šampionátu v České republice, což bylo tím náročnější a samozřejmě taky krásnější. K tomu se mi podařilo získat medaili i v soutěži jednotlivců, jiná sestava kluků zase přivezla placku z armádního MS. A ještě jsme v týmech celkově ovládli Světový pohár. Takže myslím, že úspěchů jsme v minulém roce měli víc než dost. A věříme, že na to navážeme rovněž letos, kdy nás čeká Mistrovství Evropy i domácí závod Světového poháru. Dál chceme patřit do absolutní špičky mezi ty úplně nejlepší.“

Magda ROBOVÁ,

terčová lukostřelba, Lukostřelba Prostějov:

„Jedno ocenění za trenérství už jsem dostala před několika lety od Českého lukostřeleckého svazu, ale tehdy jsem ji ani nemohla osobně převzít kvůli covidové době. Proto si tuhle aktuální cenu užívám tady s vámi všemi mnohem víc. Kromě toho si moc vážím, že mi takovou poctu udělilo moje rodné město, kde stále žiju. Jinak se přiznám, že větší stres jsem prožívala jako aktivní závodnice, kdy jste pod psychickým tlakem a ještě musíte odvádět sportovní výkon. Coby trenérka samozřejmě také mám nervy, ale už sama nemusím soutěžit. Navíc na naše výborné holky i kluky je při závodech spolehnutí, což mi pomáhá a dává klid.“

Radek FLAJSAR,

házená, TJ Sokol Centrum Haná a HAOLK:

„Chtěl bych moc poděkovat za tuto cenu, které si velice vážím a vnímám ji jako poctu nejen pro mě, ale pro celou místní házenou. V posledních letech se nám hodně daří poté, co jsme se dokázali vypořádat s covidem i jeho následky. Před třemi roky jsme založili Házenkářskou akademii Olomouckého kraje, jež zastřešuje nejlepší mládežníky regionu a bojuje o medaile v nejvyšších republikových soutěžích. K tomu máme své další cíle a vize do budoucna, já osobně i jeden tajný sen. Který už ale natolik tajný ani není – do pěti let tady hrát extraligu mužů.“

Jan MYNAŘÍK,

korfbal, SK RG Prostějov:

„Na World Games v USA jsem já osobně sice nebyl, ale podle vyprávění přímých účastníků z našeho klubu můžu říct, že to byla skutečně obrovská akce. Především slavnostní zahájení prý mělo olympijské parametry, i počet přímých aktérů Světových her šel do několika tisícovek. A pro korfbal coby neolympijský sport to vlastně byla taková olympiáda. Tím větší radost máme, že SK RG Prostějov reprezentovala na takto globálním podniku hned šestice zástupců. Už před mnoha lety jsme se výrazně zaměřili na práci s mládeží a těší nás, že nese své ovoce. V mládežnických kategoriích každoročně patříme k nejlepším v ČR a loni se nám poprvé v historii podařilo vyhrát i extraligu dospělých.“

Svatopluk TESÁREK,

všestrannost, Sokolská župa Prostějovská:

„Se Sokolským během republiky jsme tady v Prostějově začali před třemi lety a měli trochu pomalejší rozběh, abychom s každým dalším ročníkem hodně zrychlovali. Napoprvé jsme měli průměrný počet účastníků, loni už se nám podařilo posunout šířkou startovního pole na druhé místo v celé ČR za Prahu. Kterou bychom rádi v budoucnu překonali a dostali se účastnicky na nejvyšší pozici. Při této příležitosti chci moc poděkovat Sportovní komisi za ocenění našeho závodu a zároveň vás všechny pozvat na letošní ročník. Každý si může vybrat trať, která mu vyhovuje, a sice od deseti kilometrů do 2500 metrů. Nebo přijďte aspoň jako diváci. Pan náměstek primátora Miloš Sklenka se loni omluvil kvůli bolavé noze, snad bude tentokrát fit. A paní náměstkyně primátora Milada Sokolová už pro své příjmení zkrátka nemůže na Sokolském běhu republiky chybět, no ne? Podpořte nás všichni svou účastí a tu Prahu porazíme!“

František ŠEVČÍK,

biatlon, Klub Biatlonu Prostějov:

„Původně jsem hrál hokej, ale v roce 2017 přešel k biatlonu, který se mi velmi líbil při sledování v televizi. Zjistil jsem, že se dá tady na Hané dělat i letní biatlon mimo zimní období, což mě nadchlo. Tenhle sport prostě miluju, je dokonalý. Navíc nás vede skvělý trenér Roman Večeřa, který současně dělá klubového šéfa a který ještě sám závodí. Sice má toho fakt hodně, ale všechno výborně stíhá i zvládá. A my mladí se zlepšujeme.“

Naděžda JURÍKOVÁ

házená, Sokol II Prostějov a TJ Sokol Centrum Haná (cenu převzala za Aloise Juríka)

„Z ocenění mám velkou radost za Lojzu. Jen škoda, že se toho sám nedožil. On byl velmi náročný trenér a snad nikdy necítil úplnou spokojenost, protože chtěl mít z každého svěřence Filipa Jíchu. Což samozřejmě nešlo. Moc děkujeme!“