Světový rekordman v hodu koulí Ryan Crouser, diskařský mistr světa Kristjan Čeh a stříbrná čtvrtkařka z olympiády i světového šampionátu Marileidy Paulinová jsou další elitní atleti, kteří se 27. června představí na Zlaté tretře Ostrava. Ve svých disciplínách budou útočit minimálně na rekordy mítinku.

„Například od Čeha si slibujeme první sedmdesátimetrový hod v historii Tretry,“ potvrdil manažer mítinku Alfonz Juck. Nejstarší mužský rekord mítinku 68,06 metru drží od roku 1983 Kubánec Luis Delis. „Na Ostravu se těším a věřím, že se mi podaří dlouhé hody,“ vzkázal přes pořadatele Čeh, který loni z jednadvaceti závodů prohrál jen dva. Disk se do programu vrací po třech letech, v roce 2020 byl Čeh v Ostravě pátý.

Manažer atletického svátku doufá, že nový nejlepší výkon mítinku by mohl padnout i v běhu na 400 metrů žen. Ten už 40 let patří Taťáně Kocembové, dnes Netoličkové, časem 49,67 vteřiny. „O Ostravě mám samé pozitivní zprávy. O publiku, o rychlé dráze. Bude pro mě ctí pokoušet se překonat jeden z nejstarších rekordů mítinku. Forma roste,“ prohlásila atletka Dominikánské republiky Paulinová.

Ve velké formě dorazí také koulař Crouser, který na konci května v Los Angeles překonal vlastní světové maximum a bude útočit na další výjimečný výkon. Na případný světový rekord jsou organizátoři připraveni. „Na prémie za jeho překonání šetřím, dělám, co mohu,“ usmál se Miroslav Černošek, majitel společnosti TK PLUS, která Tretru pořádá.

„S každým z atletů jsme na případné částce za překonání rekordu domluveni zvlášť,“ podotkl manažer Juck, konkrétní částku ale neprozradil. „Hvězdy jako Crouser chtějí mít prémii za rekord danou přímo ve smlouvě,“ dodal Juck.

Ředitel Zlaté tretry Jan Železný bere mítink i jako pomoc českým atletům. „Mají možnost tady získat dost bodů do světového rankingu, aby se kvalifikovali na mistrovství světa a měli klid na přípravu,“ vnímá Železný. Podobný názor má také sprinter Zdeněk Stromšík, který se představí v běhu na sto metrů. „Cítím, že bych mohl formu vyladit a nějaké body do rankingu urvat. Dostat se na kvalitní mítink v cizině je velmi těžké, takže o to je pro mě Tretra důležitější,“ potvrdil Stromšík.