Tady umí uspořádat příjemnou sportovní akci pro každého! Už je tomu čtyři roky, co se Mořice po Skalce a Čehovicích také zapsaly na běžeckou mapu prostějovského regionu. V sobotu 12. srpna prověřilo nesnadné pořádání akce vzájemnou spolupráci místních hasičů, sokolů i zaměstnanců obce, kteří hostili celkem 51 běžců z různých koutů kraje. Na své si přišly i místní děti.

Závod na 8 kilometrů běžce zavedl z malebného prostoru startu a cíle s dominantou krásného barokního kostela po oblíbené cyklostezce vedoucí podél říčky Haná do Vrchoslavic a dále pak na okraj Němčic nad Hanou. Zpět do Mořic se opět běžci vraceli po cyklostezce. Na start závodu se tentokrát postavilo 43 mužů a 8 statečných žen. Ještě před tím zvládlo 1,5 kilometru kvarteto místních dětí doprovázených obecní matrikářkou.

Právě pro místní může být účast v závodě na domácí půdě velkou motivací, proč do svého života zařadit pravidelný pohyb, a udělat tím zásadní věc pro to nejdůležitější, co v životě mají tedy pro své vlastní zdraví. I tentokrát však většinu startovního pole tvořili pravidelní účastníci Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje. K nim patřil i matador podobných běhů Pavel Dvořák z Prostějova, jemuž se časem 26 minut a 53 sekund v sobotu podařilo o 19 sekund vylepšit loňský traťový rekord. „Kromě podpory sportu je jedním z důvodů pořádání této akce snaha ukázat, že naše obec má co nabídnout i lidem, kteří tu trvale nežijí a přijedou sem jako svého druhu turisté. Jsme rádi, že se u nás něco děje a že z toho může těžit třeba i naše hospůdka, do níž si návštěvníci přijdou posedět,“ vysvětlil starosta Mořic Tomáš Pavelka motivaci, proč se v obci do pořádání podobné akce pouští.

Od běžců, kteří si kromě pohodové atmosféry užívali také připraveného občerstvení v podobě nápojů, melounů, hroznů či banánů, pořadatelé sklízeli pouze kladné body. „Mají tu opravdu pohledné hasičky, kterým vděčíme za to, že nám při běhu po silnici nic nehrozilo,“ poznamenal jeden z účastníků, kteří se do Mořic dle svých slov za rok rád opět vrátí.

 

MOŘICE RUN

Muži:

1. Pavel Dvořák           26:53 min.

2. Tomáš Blaha           26:56

3. Bronislav Khýr         27:58

Ženy:

1. Lucie Kolmašová     38:14 min.

2. Lucie Dopitová        38:44

3. Zuzana Kročová      38:52