Ještě před koncem minulého kalendářního roku dosáhla mladá prostějovská jachtařka Kristýna Piňosová dalšího obrovského úspěchu, když v Brazílii vyhrála juniorské mistrovství světa ve windsurfingu 2023 ve třídě iQFoil!

Kristýna vstupovala do vrcholného mezinárodního závodu jako velká favoritka a netajila se ambicemi na nejvyšší příčky. Také hned od prvních rozjížděk bojovala o stupně vítězů a velmi vyrovnanými výkony se držela po většinu první poloviny MS na druhém místě. S přibývající silou větru však dokázala své výkony ještě vystupňovat, zatímco její soupeřky naopak chybovaly. A startovní pole kolem ní se začalo hodně měnit.

Do posledního dne už Piňosová vstupovala na vedoucí pozici s poměrně solidním náskokem před druhou v pořadí. V posledních rozjížďkách tak stačilo pohlídat výkonnost a vyvarovat se chyb, což se povedlo. Třikrát druhé místo znamenalo bezpečné pojištění konečného triumfu i zisku světového zlata s velkým náskokem na stříbrnou Slovinku Linu Eržan a bronzovou Britku Darcey Shaw.

„Přiletěli jsme do Brazílie o týden dřív, abychom se aklimatizovali, a myslím, že nám to všem pomohlo. Celý závod jsem se držela na prvních dvou příčkách a nakonec vyhrála, což je hodně dobré,“ v klidu Kristýna Piňosová hodnotila své naprosto přesvědčivé kralování mezi juniorkami.

Uzavřela tím sezónu snů, neboť v mládežnické kategorii dokázala loni vyhrát mistrovství republiky, evropský šampionát a nakonec i mistrovství světa! „Teď už přecházím do dospělé kategorie mezi ženy, těším se na to. A chci zabojovat o účast na letní olympiádě 2024 v Paříži,“ prozradila rodačka z Prostějova svůj stěžejní cíl pro letošní rok.