ŠachisPěkný úspěch zaznamenal špičkový šachista Vojtěch Plát mající oddílovou příslušnost v ŠK Rošáda Prostějov na Mistrovství Evropy v bleskovém šachu 2023, kde vybojoval vysoce kvalitní umístění na konci elitní desítky!

Kontinentální šampionát se konal už v polovině prosince v chorvatském Záhřebu a Plát na něm reprezentoval Českou republiku, stejně jako šest dalších tuzemských hráčů. Roli největšího favorita potvrdil celkový vítěz David Navara, zatímco Vojta s prostějovskými kořeny skončil na stále výborné desáté pozici ziskem 10 bodů ze 13 partií.

„Pro mě bylo prosadit se na mistrovství Evropy do top ten velkým úspěchem, určitě jsem spokojený. Rád bych proto i touhle cestou poděkoval statutárnímu městu Prostějov za podporu. A moje díky samozřejmě patří také všem, kteří mi drželi palce,“ stručně okomentoval Vojtěch Plát své vydařené vystoupení na ME v konkurenci celkem 150 bleskových šachistů.

 

 ME V BLESKOVÉM ŠACHU 2023 (ZÁHŘEB)

Výsledky Vojtěcha Pláta od 1. do 13. kola: Halilovic (Bosna a Hercegovina) výhra, Muter (Anglie) výhra, Kahleys (Německo) výhra, Nevednichy (Rumunsko) výhra, Fercec (Chorvatsko) prohra, Golubovic (Chorvatsko) výhra, Burovic (Bosna a Hercegovina) výhra, Navara (Česko) prohra, Trushko (Ukrajina) výhra, Papasimakopoulos (Řecko) výhra, Deac (Rumunsko) výhra, Bacrot (Francie) prohra, Culum (Bosna a Hercegovina) výhra.

Konečné pořadí: 1. Navara (Česko) 11,5, 2. Ivanchuk (Ukrajina) 11, 3. Kadric (Černá Hora) 10,5, 4. Saric (Chorvatsko) 10,5, 5. Sarana (Srbsko) 10, 6. Martirosyan (Arménie) 10, 7. Bacrot (Arménie) 10, 8. Mamedov (Ázerbájdžán) 10, 9. Jobava (Gruzie) 10, 10. Plát (Česko) 10, 11. Safarli (Ázerbájdžán) 10, 12. Stankovic (Srbsko) 10 atd.