Dvě halová mistrovství republiky už má oddíl Lukostřelba Prostějov úspěšně za sebou, poslední třetí šampionát končící zimy ho ještě čeká (9. a 10. března v domácím prostředí haly Sportcentrum – DDM). Dosud je medailová bilance hanáckého klubu velmi příjemná: jedno stříbro a čtyři bronzové kovy!

Jako první se konalo MČR dorostu 2024 v Nymburce. Mezi jednotlivci se tam nejvíce dařilo Janovi Čalkovskému, který v kategorii juniorů skončil třetí. „A během eliminace dokázal vyřadit i pozdějšího vítěze následného mistrovství dospělých,“ upozornila předsedkyně a trenérka prostějovské lukostřelby Magda Robová.

Kadet Michal Rolenc zůstal těsně pod bednou čtvrtý, junior Václav Vybíral, juniorka Zita Pechanová i kadeti Denis Zvonek a Jindřich Kopecký obsadili dělenou devátou pozici. „Míšovi chyběl ke stupňům vítězů kousek štěstí, škoda. Zita si vytvořila nový osobní rekord, což je hezké,“ glosovala Robová.

V soutěžích družstev se zaskvěli kadeti Rolenc, Zvonek a Kopecký druhou příčkou. Pechanová pak coby hostující v olomouckém týmu pomohla ke třetímu postu. „V družstvech se našim mladým opravdu dařilo. Jen mrzí, že kvůli nemoci nemohla startovat Eliška Koleňáková, s níž by naše výsledky určitě byly ještě lepší.“

Týden poté následovalo na stejném místě mistrovství republiky dospělých a seniorů 2024. „Byl to skutečný vrchol zimní halové sezóny s účastnickým rekordem 294 závodníků a 72 týmů. Navíc šla vedle kvantity ohromně nahoru i kvalita, boje v ženské a hlavně mužské kategorii měly vynikající úroveň. A byly extrémně vyrovnané,“ hodnotila Robová.

V nabité konkurenci se prosadilo prostějovské družstvo mužů ziskem stříbra, když v sestavě Michal Hlahůlek, Michael Roba a Josef Křesala prohrálo až ve finále se Startem Praha. Bronzový stupínek navíc obsadil seniorský kolektiv Tomáš Valenta, Zdeněk Zapletal, Petr Velecký (host ze Vsetína).

V individuálních soutěžích se ale nikomu z Hanáků do medailových bitev postoupit nepovedlo. Roba a Křesala byli devátí, Hlahůlek sedmnáctý, Valenta šestý, Zapletal sedmnáctý. A uzdravená Eliška Koleňáková skončila mezi ženami též na dělené sedmnácté pozici, k tomu připojila páté místo jako hostující členka znojemského celku.

„Moc potěšitelné je, že kvalitu výkonů na české scéně zvedají v posledních letech čím dál víc mladí. Dosaženými nástřely se tak přibližujeme Evropě i světu, úroveň jde hodně nahoru. Tím pádem rozhodují eliminační boje často milimetry, nám tentokrát mezi nejlepší v jednotlivcích vždy kousíček chyběl. I týmové úspěchy však mají svou cenu,“ rekapitulovala Magda Robová.

Poněkud ve stínu obou šampionátů zůstala vyvrcholení Halového poháru Prostějov i Sokolského poháru v Kostelci na Hané. Každopádně si mladí talenti Adéla Křečková i Joachim Sokol vytvořili nové osobáky, aby v konečném pořadí kosteleckého klání skončili Jan Čalkovský první, Michal Rolenc druhý a Eliška Koleňáková čtvrtá.

Ještě před výše zmíněným MČR žactva 2024, jež Lukostřelba Prostějov uspořádá o druhém březnovém víkendu ve Sportcentru – DDM PV, vygraduje letošní Halová liga družstev ČR finálovým třetím kolem v Humpolci (sobota 2. března). „Naši muži zatím vedou průběžné pořadí a mají slibně našlápnuto k ligovému zlatu,“ těšila se Robová.