Na území našeho okresu se v minulosti konala už celá řada významných závodů v orientačním běhu včetně mistrovství světa či Evropy, národních šampionátů i Světových pohárů. Další přibude nyní. A půjde o velkou premiéru: mistrovství republiky 2024 v nové disciplíně knock-out sprint přímo v centru Prostějova!

Vrcholná akce proběhne ve středu 8. května od 10.00 do přibližně 17.00 hodin, své centrum včetně startu i cíle bude mít na Masarykově náměstí před muzeem a závodit se bude v okolí, tedy ulicemi v samém středu města. To znamená jak pro samotné účastníky, tak pro přihlížející diváky nadmíru atraktivní záležitost.

„Zároveň je to po organizační stránce nesmírně náročné. Mistrovství připravuje přibližně devadesát pořadatelů jak z našeho domácího oddílu orientačních sportů SK Prostějov, tak z dalších územně blízkých oddílů Plumlova, Konice a Olomouce. Všem patří za obětavou práci velké poděkování, stejně jako veškerým partnerům v čele se statutárním městem Prostějov i Olomouckým krajem,“ zdůraznil ředitel celého klání Dušan Vystavěl.

Záštitu nad historicky prvním MČR v knock-out sprintu převzal prostějovský primátor František Jura, časový pořad středečního dění je následující: 10.00 až 11.00 hodin kvalifikace MČR (startuje 53 žen a 93 mužů), 11.00 až 12.00 hodin závod krajského žebříčku Olomouckého kraje (300 účastníků všech věkových kategorií), 13.20 až 13.40 hodin slavnostní zahájení, 14.00 až 15.20 hodin semifinále MČR (18 žen a 18 mužů postupujících z kvalifikace), 16.00 hodin finále MČR žen (6 nejlepších), 16.15 hodin finále MČR mužů (6 nejlepších), 16.30 hodin slavnostní vyhlášení výsledků.

„Za největší favority jsou považováni v mužské kategorii Jakub Glonek z Kamenice, Vojtěch Král ze Šumperka, Tomáš Křivda z Chocně a Daniel Vandas z Hradce Králové, mezi ženami pak Tereza Čechová z Kamenice, Lucie Dittrichová z Kroměříže, Vendula Horčičková z Luhačovic a Jana Peterová z Pardubic. Domácí SK Prostějov budou reprezentovat náš nejlepší závodník za poslední rok Jan Štorek a také David Štorek, který letos zaznamenal velký výkonnostní vzestup,“ informoval Vystavěl.

Aby organizátoři byli na premiérový šampionát v k.o. sprintu maximálně připraveni, uspořádali hned dva testovací závody: úvodní už loni na jaře v okolí prostějovského velodromu, druhý letos na konci března v Kostelci na Hané. „Věřím, že jsme po všech stránkách nachystaní tak dobře, aby úplně první mistrovství republiky v nové dynamické disciplíně proběhlo na jedničku. Ať uspějí ti opravdu nejlepší,“ doplnil Dušan Vystavěl.