Všichni dospělí neprofesionální sportovci a drtivá většina mládežnických mají od první poloviny října s organizovanou společnou přípravou utrum (kromě necelých dvou týdnů na přelomu listopadu a prosince s částečným umožněním venkovních aktivit). V novém kalendářním roce 2021 se však alespoň malá část sportovní omladiny mohla vrátit ke klasické přípravě.

Za dodržení přísných hygienických pravidel se to týká studentů a studentek specializovaných tříd se sportovním zaměřením napříč odvětvími, pro něž udělila výjimku vláda ČR prostřednictvím hlavní hygieničky, Ministerstva zdravotnictví a Národní sportovní agentury.

Pro talenty je podstatné, že mohou trénovat normálně bez roušek. Jednu dobu totiž platil opak, což byl ze strany státu hodně nepovedený a zdravotně až nebezpečný experiment. Teď je nutné plnit vcelku rozumná protikoronavirová opatření a přitom se připravovat tak, jak jsou mladé naděje zvyklé. Což ale zatím platí bohužel jen pro zlomek nedospělých sportovců.

V našem regionu téhle výjimky využívají frekventanti sportovních tříd na prostějovském Gymnáziu Jiřího Wolkera. Jde především o fotbalisty 1.SK Prostějov, basketbalisty BCM Orli Prostějov, volejbalistky VK Prostějov a házenkáře TJ Sokol Centrum Haná, potažmo Házenkářské akademie Olomouckého kraje.

Jenže co všichni ostatní? Zákulisím se šíří zvěsti o stále častějším a rozšířenějším porušování covidových zákazů ve smyslu trénování i hraní přátelských zápasů takzvaně načerno. Podle informací Večerníku nejde ani zdaleka o fámy, naopak je to realita. Sice překračující stanovené normy, ovšem z lidského hlediska naprosto pochopitelná.

Vrátit skutečnost do normálu pomůže jediné: plošné uvolnění organizovaného sportování, byť třeba za určitých logicky omezujících podmínek. Snad se vyznavači zdravého pohybu již brzy dočkají.